Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Mi van az eldobható pelenkában - 2. rész? Dioxin...

A méreggel csak a méreg van…

Úgy tűnik, hogy napjainkban az eldobható pelenkák a kényelmes élet nélkülözhetetlen kellékeivé váltak. Habár szintetikus anyagból készülnek, csupán egyszer használatosak, és különféle egészségügyi problémákat okozhatnak hosszú távon. Egy tanulmány szerint (Archieves of Enviromental Helath – Környezetvédelmi Egészségügyi Levéltár, 1999., USA) az eldobható pelenka lehet az egyik kiváltó tényezője a gyermekkori asztmának és egyéb légzőszervi problémáknak. A babák puha, érzékeny bőre az eldobható pelenkákban hajlamosabb a vegyszerek okozta kiütésekre és egyéb bőrproblémákra.

Ezek szerint az eldobható pelenkák egészségügyi kockázatot jelentenek a kisgyermekek, babák számára.

A legtöbb eldobható pelenka klórral fehérített, amely folyamat mellékterméke a dioxin, és ez a veszélyes melléktermék nemcsak a környezetbe kerül be a fehérítés során, hanem a pelenkába is. A dioxin pedig felhalmozódik a szervezetben (korábbi kutatások igazolták, hogy a tamponok dioxinexpozíció következtében endometriózist okozhatnak a tampont használó nők körében). Igaz a pelenka gyárak többsége napjainkban már klórmentes fehérítést használnak az eldobható pelenkák egy részének fehérítésekor, azonban a pelenkák többségénél a töltőanyagot még manapság is klórral fehérítik

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Enviromental Protection Agency, EPA) szerint a dioxint a legmérgezőbb karcinogén (rákos daganatot előidéző, rákkeltő anyag) vegyszerek egyikeként tartják nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a dioxin jelenléte bőrirritációt, immunrendszer gyengülését, de akár idegrendszeri problémákat, májelégtelenséget is okozhat. A dioxinexpozíció a gyermek immunrendszerét egy életre legyengíti, hormonális problémákat idézhet elő (csak nézzük meg a mai lányok hormonális fejlődésének ütemét, és a mai fiatalemberek fogamzó képtelenségének gyakoriságát).

A legtöbb szülőben még csak fel sem merül, hogy a különféle betegségek (lásd fent) oka az eldobható pelenka, hiszen annyira természetesnek kezelik.

Több kutatás is vizsgálta az eldobható pelenkákban és tamponokban fellelhető dioxin egészségre káros mértékét, és megállapították, hogy mindegyik tartalmaz dioxint. Azonban egyikről sem lehetett hitelesen igazolni, hogy a legveszélyesebb, rákkeltő fajtából való lenne. A kutatók azt állítják, hogy ezekben a termékekben megtalálható dioxin szint nagyon alacsony (DeVito 2002.). Más tanulmányok viszont az mondják, hogy a dioxin alacsony szintjének hatásairól rendkívül keveset tudnak (Sutton 1991.).

Azt kell, hogy mondjam, hogy nem találtam arra vonatkozó hiteles tanulmányt, hogy a pelenkából eredő dioxin rákos elváltozásokat okozna. Azonban a különféle vizsgálatokra alapozva, azt gondolom, jobb a békesség, és a fenti betegségek kockázatát érdemes a lehető legkisebbre csökkenteni gyerekeink egészsége érdekében.

 

Mégis hogyan keletkezik a dioxin?

Természetben alapvetően megtalálható dioxin rendkívül elenyésző mennyiségben van jelen, így ez nem okoz semmiféle kart környezetünkben. Azonban a mesterséges folyamatok révén a környezetbe jutó dioxin mennyisége már okot adhat az aggodalomra.


A mesterségesen a környezetbe kerülő dioxin koncentrációja 1 milliárdod gramm köb-kilométerenként, de nem szabad arról elfelejtkezni, hogy ez az apró mennyiségű dioxin is már halálos dózist jelenthet.


Forrás:

Chemicals in disposable diapers (2011) (http://www.livestrong.com/article/111348-chemicals-disposable-diapers/#ixzz24BGarUoO)

Exposure assessment to dioxins from the use of tampons and diapers.(2002) (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240689/)

Healthy Child (2010) (http://healthychild.org/blog/comments/first_steps_the_diaper_debate/#ixzz24BDk1e8H)

Diaper Rash: Comparing Diaper Choices (2005) (http://www.realdiaperassociation.org/real-diaper-news/quarterly_article_mullen_diaper-rash-comparing-diaper-choices.htm)

A gyapjú - most jön a "neheze"!

Azaz, hogyan tartsuk tisztán a gyapjú pelenka külsőket?

Sokak számára a gyapjú tisztántartása a mumus, legalábbis addig, amíg ki nem próbálják. Így voltam ezzel én is.

Azonban nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy a gyapjú pelenka külsők (mindegy, hogy gyapjúfilc vagy kötött) kezelése, mosása pofon egyszerű művelet. Mondhatnám, hogy a lusta mamik kedvence :)

Szóval, mikor kell mosni a gyapjú pelenka külsőket?

A mikorra a válasz eléggé szabadon választott. Mindenki egyénileg dönti el, hogy mikor szeretne gyapjút mosni. Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy átlagosan havonta egy alkalommal elegendő a gyapjú pelenka külsőket kimosni, ha semmi extrém nem történik ez idő alatt a külsővel.

Extrém eset alatt a következőket értem:

- kakis lesz (értelemszerűen ebben az esetben SOS mosásra kerül a pelenka külső), szerencsére ez az eset annál ritkábban fordul elő, minél idősebb a baba.

- a sok használattól egy idő után (főleg a nagyon sokat pisilő babák esetén ez hamarabb is bekövetkezhet mint egy hónap) átpárásodik használat közben. Nem fog tocsogni a nedvességtől, csak éppen hogy párás lesz.

És hogyan kell mosni/kezelni a gyapjú pelenka külsőket?

Erre többféle módszer is létezik, most én azt írom le, amit én a legjobban kedveltem, és leginkább alkalmaztam, nevezzük áztatásos módszernek :)

 1. - Tölts meg egy nagy edényt, lavórt, tálat, stb. meleg vízzel (a víz mennyisége függ a kimosandó külsők mennyiségétől). Miért javaslom az edényt a mosdókagyló helyett? Azért, mert a gyapjú apró szálai a mosáskor a csapba kerülhetnek, és komoly dugulást okozhatunk ezáltal.
 2. - Keverj bele egy kevés (egy kis löttyintés, kb fél dl/gyapjúkülső) babasampont vagy gyapjúmosószert.
 3. - Tedd bele a gyapjú pelenka külsőket, és mosd ki. A kötött külsőket nem érdemes túlzottan dörzsölni, mert megnyúlhatnak. Gyapjú programban a külsők mosógépben is moshatók. A tisztítás, kezelés következő fázisa előtt nem kell megszárítani a pelenka külsőket.
 4. - Óvatosan nyomkodd ki a vizet a gyapjúból.
 5. - Most következik a lanolinozás, azaz a gyapjú ismételt vízhatlanná tétele. A nagy tálban keverj össze egy kevés jó meleg (szinte forró) vizet egy diónyi lanolinnal. A kevergetéssel a lanolin fehéres krémmé változik.
 6. - Óvatosan keverj hozzá baba sampont (külsőnként kb. 1 diónyi lanolin, és 1 teáskanálnyi sampon szükséges), és a keveréket lassan engedd fel vízzel, amíg a kívánt mennyiséget és hőmérsékletet meg nem kapod. A gyapjúnak árt (összemegy!) a forró víz, ezért a megfelelő hőmérséklet a langyos legyen!
 7. - Tedd bele a kifordított gyapjú külsőket, a keverék lepje el őket.
 8. - Nyomkodd át a gyapjúkat pár percig, így jól átjárja a folyadék az anyagot. Ezzel a művelettel nemcsak a gyapjút kezeled, hanem a kezedet is alaposan ápolod.
 9. - Hagyd a folyadékban állni a gyapjúkat minimum 4 órán keresztül (én a lanolinozást mindig este csináltam meg, és egész éjszakára a folyadékban hagytam állni a külsőket). Ha teheted időközben még átnyomkodhatod újra és újra a gyapjúkat. Hosszú gyapjúnadrágok esetében a nadrág hosszú szárát érdemes kiemelni a folyadékból, hiszen a szárát nem szeretnék vízhatlanná tenni.
 10. - Áztatás után nyomkodd ki, óvatosan csavard ki a gyapjúkat. Belecsavarhatod egy törölközőbe is (bár ezáltal a törölköző elég sok lanolint átszív a gyapjúból), de egy rövid és lassú centrifugázás programra is beteheted a mosógépbe.
 11. - Teregesd ki lehetőleg szabad levegőre, de ne érje tűző nap, vagy a radiátor forró közvetlen melege. Ne aggódj, ez a része a leglassabb, kb 8-10 órát számolhatsz a teljes száradásig, de utána 1 hónapig megint nem lesz vele munkád.

A fenti módszerről bemutatok egy videót is:

(http://www.youtube.com/watch?v=5hInf9g96KQ)

Kenegetős módszer:

Elsősorban eseti kezelésre használtam, pl. szennyezés helyi tisztítása után helyi impregnálásra alkalmas kenõcs. De alkalmazható a teljes gyapjúkülső teljes kezelésére is. Ez picit maszatolósabb módszer, több gyapjúviasz is kerül rá általában (ettől nem lesz vízhatlanabb a pelenka külső), de tökéletesen működik ez is.

A módszer: egy diónyi gyapjúviaszt tegyél a tenyeredbe vagy egy kis tálba (ha nem bírod a nagyon meleget), engedj rá jó meleg vizet és cseppents bele kevés babasampont. Az egészet keverd össze. Akkor jó, ha fehéres, krémszerű, kenhető állagúvá válik.

A kencét próbáld meg minél egyenletesebben a kezeddel szétkenni a gyapjú külső belső felületén. A végén jól össze is gyömöszölheted, hogy a kezedről minél több gyapjúzsír a gyapjúra kerüljön.

(http://moshatopelus.blogspot.hu/2009/04/gyapjukulso-lanolinozasa-video.html)

Gyakori kérdés, hogy hol lehet lanolint kapni.

A gyapjúk lanolinozására többféle lanolin tartalmú szer is kapható az országban.

Léteznek lanolinos gyapjú  impregnálók, Melyek szinte bármelyik mosható pelenkás webáruházban fellelhetők. Ilyen pl. a  Disana lanolin gyapjúápoló vagy ImseVimse lanolin kúra. Ezeket az áztatásos módszernél lehet csak használni. Ebben az esetben nincs szükség csak langyos vízre és erre a kúrára, amit összekeverve azonnal a tejfehér keveréket kapod meg. Ezek a lanolinkúrák mosógépbe is tehetők, de így előfordulhat hogy a gyapjú összemegy, emiatt én ezt inkább nem alkalmaztam.

Illetve bizonyos gyógyszertárak kiadnak különféle mennyiségben (nekem volt már hogy adtak 50g-t is, de volt hogy csak kg-ban tudtam venni) tiszta lanolint. Ezt a patikákban így keresd: gyapjúviasz, cera lanae, adeps lanae

Mi van az eldobható pelenkában - 1. rész? Például nátrium-poliakrilát...

Mi az a kristályos anyag, ami az eldobható papír pelenkában található?

Az eldobható pelenkából elég gyakran kibuggyanó, nem túl gusztusos látványt keltő kristályos anyag a pelenka szuper abszorbens rétegéből kerül elő. Ez a réteg papírpehelyből és egy vegyi anyagból áll, amit nátrium poliakrilátnak (--CH2--CH(CO2Na)-- ) neveznek. A nátrium poliakrilát térfogatának sokszorosát (2-300-szoros) képes folyadékból elnyelni, és azt egy ragacsos zselés formában magában tartani.


Az eldobható pelenkák ellenzői (talán jogosan…) sokszor hozzák fel érvként a natrium poliakrilát káros hatásait.

A BPA (biszfenol A) veszélyeiről már mindenki hallott. Ez az a természetben nem létező vegyület, az egyik legszélesebb körben alkalmazott szintetikus vegyszer, műanyagipari alapanyag az iparban, amelyet a polikarbonát műanyagok és epoxi-gyanta előállításához, és többek között a natrium-poliakrilát előállításához is használnak.

Ma már az üzletek és különféle termék gyártók többsége törekszik BPA-mentes anyagokat használni, értékesíteni.

A neten mindenki számára elérhető anyagot találtam a natrium-poliakrilát biztonsági előírásáról. Ebből egy részt másoltam cask ide, de a teljes MSDS anyag elolvasható ezen a linken:

MATERIAL SAFETY DATA SHEET

A nátrium-polikarbonát egy olyan fehér, szemcsés, szagtalan polimer*, amely vízzel való elegyítése során egy gélhez hasonló anyagot képez. Vízben oldhatatlan, de vízzel érintkezve rendkívül csúszóssá válik. Igaz nem tartozik a veszélyes anyagok közé, de por formában potenciális légút izgató szer.

Gyártói javaslat: 0,05 mg/m³-ként 8 órás expozíciós határérték

Potenciális egészségügyi hatások:

Szemek: a por égő, viszkető, száradó érzést, kipirosodást okozhat

Bőr: a por a bőr kiszáradását okozhatja

Lenyelés: vizsgálatok alapján igazoltan nem mérgező, azonban az emésztő rendszerbe kerülés esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Belélegzés: A por belélegzése a légzést nehezíti, tüdőingerültséget és légzőszervi problémákat okozhat.

* polimerek a közhiedelemmel ellentétben nem azonosak a műanyagokkal. (A műanyagok olyan mesterségesen előállított anyagok, amelyek mindig több anyag keverékéből állnak, legalább egy komponensük polimer. A többi kitöltő-, vázanyag, öregedésgátló, feldolgozást segítő adalékanyag, festék stb.). A polimerek lehetnek természetesek (cellulóz, fehérje stb.), természetes alapú mesterséges anyagok (például viszkóz), vagy a természetben nem előforduló, mesterségesen létrehozott vegyületekből szintetizált polimerek.


A fenti leírásból kiderül, hogy por formájában a natrium-poliakrilát tulajdonképpen nem okoz különösebb problémát, azonban vannak bizonyos tények, amelyek inkább óvatosságra intenek, és a gyermekeink egészsége érdekében érdemes tartózkodnunk ettől az anyagtól.

A tények:

 • - A natrium poliakrilát alkalmazását már beszüntették a tamponokban, mivel vizsgálatok alapján kapcsolatba került a Toxikus Sokk Szindróma (TSS) előfordulásával, melyet gyakran a tampont használó nők kaptak el. (http://www.diapersafari.com/why-cloth-diapers.html)
 • - Belekerülhet akár a babák húgyvezetékébe, gyakoribb pelenka kiütést okozhat. (http://www.bynature.ca/cloth-diaper-terminology.html#fabric)
 • - Ez az anyag okolható nagy valószínűséggel a gyakori pelenka kiütések előfordulásáért, melyek tartós vérzéshez és nehéz sebgyógyuláshoz is vezethetnek, mivel a nátrium-poliakrilát a szövetekből is kiszívja a nedvességet, ezáltal lemarja a bőr szöveteit. (http://www.mother-ease.com/cloth-diapers/Health)
 • - Azért mert egy szülő eldobható pelenkát használ a babájának, még nem jelenti azt, hogy a szuper nedvszívó hatásnak köszönhetően, ritkábban lenne szükség a pelenka cserére, mint a mosható textilpelenkák esetében. Ha túl sokáig marad a babán az eldobható pelenka, akkor a képződő ammónia, különféle baktériumok, és a nátrium-poliakrilát erős nedvesség elszívó képessége komoly problémákat okozhat. A baba fenekén a nagy csomag zselés “cucc” nemcsak kényelmetlen a babának, de nem is szellőzik kellőképpen, és a zselévé alakult vizelettel teli nátrium poliakrilát nagyon könnyen kijön a pelenka belsejéből.
 • - A nátrium poliakrilátnak közvetett veszélye is van a környezetre. Az eldobott, használt pelenkát gyakran a környezetünkben élő állatok (akár saját kutyánk is) megehetik. A zselésre dagadt anyag az állatok gyomrában tovább dagad, amely az állatok emésztőrendszeri és légzőszervi megbetegedését, esetleg elpusztulását is okozhatja.

 

Érdemes elgondolkodni: elég felelősségteljesen eljük-e az életünket, mint szülő.

Gyapjú? A tökéletes pelenka külső!

Segitséget szeretnék kérni. Eddig még nem találtam meg azt a pelenkakülsőt, ami kibirná az éjszakát. Hogy mit használtam eddig? PUL pelenka külsőt. Ja hogy van más megoldás is? A gyapjú? De azt nem lehet mosni, vagy csak nagyon nehezen....

És még folytathatnám ezt a kis párbeszédet, amit oly sokszor hallunk a mosható pelenkával pelenkázó szülőktől.

Sajnos a gyapjú pelenka külsőkről sok téves információ kering a köztudatban. A gyapjú külső úgy tűnik, hogy egy igazán rejtélyes típusa a pelenka külsőknek. Általában kevesen ismerünk olyan szülőket, akik használják ezeket. Ennek ellenére mindenki azt hallja, hogy a gyapjú milyen bámulatos.

Nagyon sok a kérdés, amire a többség nem tudja a választ, vagy nem hiszi el amit hall: hogyan mosod ki a gyapjút? Ez nem túl macerás? Mitől vízhatlan, főképpen ha kötött? Mi az a lanolin? és a kérdések folytatódnak....

Őszintén szólva, nagyon nehezen álltam rá annak idején arra, hogy én is gyapjú pelenka külsőt kezdjek használni. De már az első hetekben kiderült, hogy nem találok olyan PUL pelenka külsőt, ami az én jól alvó kislányomon kibirt volna éjjelente 10-12 órát, kiázás nélkül.

Panna gyapjúfilc pelenka külsőben

Döntöttem, tennem kellett egy próbát a gyapjúval: tényleg igazak a mesék, tényleg olyan tökéletes tud lenni a gyapjú külső? Hát rászántam magam, és beruháztam életem első gyapjú külsőjébe, ami egy Disana tépőzáras gyapjú filc pelenka külső volt.

El sem akartuk hinni, de működött, onnantól kezdve nem volt éjszakai kiázás.

A gyapjú győzött, meggyőzött!


Tehát gyapjút kezdtünk használni és különösen éjjelre szerettük meg azt. És akkor jött a következő kérdés: hogyan tisztítsam, ápoljam, kezeljem? Mert ugye valljuk be, a gyapjú pelenka külsők nem igazán olcsóak, ha eredeti gyártótól vásároljuk (persze merőben más a helyzet ha igazán kreativ anyukának mondhatjuk magunkat, vagy rendelkezünk egy ilyen nagymamával - de erről majd később). És senki sem szeretné hetek alatt tönkretenni, csak azért mert nem vagyunk tisztában a gyapjú kezelésével.

Tapasztalatom szerint egy gyapjú pelenka külső mosása alkalmanként sokkal több időt vesz igénybe, mint egy PUL külső. Összességében viszont a gyapjút nem szükséges minden alkalommal mosni, így mégiscsak kevesebb időt kell ezzel töltenünk, mint a PUL tisztántartásával.

A gyapjút körülbelül havonta egyszer kell csak kimosni. Bizony, egy hónap alatt egyszer. Hacsak a baba kaki nem keni össze. És akkor valószínűleg elgondolkodsz magadban: de a gyapjú pelenka külső is pisis lesz, nem kellene kimosni a pisit??

Nos a lanolinozott gyapjú, mint mondtam, bámulatos anyag. A lanolin sóvá alakítja a pisit, úgyhogy a pisitől büdös reggeli gyapjú külső a nappali száradás alatt teljesen szagtalanná válik. Estére nem marad se kellemetlen szag, se pisis nedvesség.

Beledughatod az orrodat is és szagot nem fogsz érezni, csak a birkák "illatát".


Mikor van a gyapjúnak szüksége mosásra?

 1. Akkor, amikor bizonyos idő elteltével (3-4 hét minimum) a sok só lerakódás miatt idővel elkezd átpárásodni, picit átnedvesedni a gyapjú pelenka külső. de sosem fog még ebben az esetben sem tocsogni a pisitől, mint sok más PUL külső. Ilyenkor maga az anyag is már kicsit merevebbé válik.
 2. Akkor ha "balesetet" szenved, azaz kakis lesz.

Zárszóként ismét saját tapasztalatomat szeretném megosztani. A lányomnál gyapjú fanná váltam. Amit csak anyagilag bírtam, mindenféle gyapjú pelenka külsőt kipróbáltam: ImseVimse, Wolwikkel Amsterdam, Disana, Mambless, Swaddlebees, Baby Beehinds, BabyIdea, Popolini, és még jó pár márka, amire hirtelen nem is emlékszem, plusz saját magam által kötött külsők, bugyik, skirty-k, legsek, stb.


Mindenkit csak biztatni tudok, tegyen egy próbát, megéri. A tisztításról és kezelésről pedig legközelebb mesélek :)