Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Mosható pelenkából márkásat vagy márkátlant?

Az interneten a mai napon láttam egy cikket, amit angolul tudó olvasóknak ajánlott egy mosható pelenkát használó anyuka (Köszönet érte a babespotty.hu bloggerének, Nórának). Elolvastam ezt a cikket és annyira érdekesnek találtam, hogy rávettem magam és lefordítottam azoknak, akik magyarul is szeretnék elolvasni.

A cikket Jennifer Labbit, a Cotton Babies mosható pelenkákat gyártó (pl. BumGenius) cég tulajdonosa írta, általam lefordítva a következőképpen szól:

„ Egy kereskedő írta a napokban, hogy miért nem olcsóbb a márkás mosható pelenka (itt konkrétan a Bumgenius márkára kérdezett rá – a szerk.), az ahhoz nagyon hasonlító kínai pl. eBay-en kapható mosható pelenkákhoz képest. A válaszom a következő volt, amelyről úgy gondoltam érdemes megosztani másokkal is a blogomon, hiszen olyan információkat tartalmaz, amiről a családok többsége nem tud. Ne felejtsétek el, hogy a válasz kereskedő szemmel egy másik kereskedőnek szólt. Íme…

Kedves Kereskedő!

Köszönöm a kérdését. Amíg a legtöbb gyártó kihelyezi a termék gyártását más gyárakhoz, hogy ezáltal növelje a profitját, a mi célunk az, hogy nemzetközi szintű gyártás (pl. Európa, India, Afrika, Kína) mellett is elfogadható áron tudjuk gyártani. A hazai gyár üzemeltetésének és a nemzetközi szállítás magas költségei miatt szinte lehetetlen a hazai gyártást megoldani. Tudván azt, hogy a vásárlóink értékelik az Egyesült Államokban gyártott termékeink kimagasló minőségét, megoldást kerestünk arra, hogy a nemzetközi szinten gyártott termékeink ezt a tulajdonságukat maradéktalanul megtartsák. Az Egyesült Államokban eladott termékeink nagy részét jelenleg Észak-Amerikában gyártják, ahol teljes munkaidőben üzemel a gyártóegységünk. Ez a módszer összességében magasabb költségeket eredményezett a teljesen kihelyezett gyártással szemben.

A gyár tiszta, tágas, kellemes, biztonságos, magasan felszerelt, több pihenőhelység is található benne, ahol a dolgozóink a pihenőidejüket valóban pihentetően tudják eltölteni. A vezetőség emberi, valóban foglalkoznak a munkavállalókkal, a dolgozók tréningeken vehetnek részt, a munkába járás vállalati szállítóeszközökkel könnyen megoldható.  A gyár heti 5 napon, heti 40 órás munkaidővel működik, a munkavállalóknak természetesen az esetleges túlórákat jól megfizetik. A nemzetközi jogi követelményeknek maximálisan megfelelünk. Bárhol is jártam a világban más ruha készítő gyárban, bizton állíthatom, hogy a miénkhez hasonló körülményekkel nem találkoztam sehol. Ez egy olyan munkahely, ahol én is szívesen dolgoznék.

A magasabb költségek ellenére, még így is nagyon tisztességes áron tudjuk értékesíteni a termékeinket a konkurens termékeinkhez képest, továbbá az egyik legjobb vevőszolgálattal rendelkezünk. A termékeinket komoly tesztelés alá vetjük, és a legmagasabb minőségű alapanyagokból készítjük, melyeket elsősorban helyben (US) szerzünk be. Minden termékünkre egy éves garanciát biztosítunk, ez szintén a magas minőséget jelzi. Sokat áldozunk reklámokon és hirdetéseken keresztül arra is, hogy a mosható pelenka koncepciója minél szélesebb körben ismertté váljon. Folyamatos beruházásaink vannak a termékfejlesztésben és a gyártás növelésében.

Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk azoknak a kevésbé szerencsés, alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családoknak is, akik mosható pelenkát szeretnének használni.

Az értékeinket egyértelműen visszatükrözi az, ahogyan a portfóliónkat növeljük. Tudván, hogy a Bumgenius márka az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok számára nem elérhető, kifejlesztettük a Flip és az Econobum márkákat, azzal a céllal, hogy minél több család számára elérhetővé váljanak magas minőségű mosható pelenkák is. A két új márkával olyan termékkört kívántunk létrehozni, amely mind minőségében, mind garanciájában és a vevőszolgálatot tekintve is, ugyanazt a magas minőséget tudja nyújtani. Nem voltam hajlandó olyan kompromisszumokat kötni, amelynek eredményeképpen sem a minőség, sem pedig a vevőszolgálat nem üti meg az eddigi mércénket. Erőfeszítéseink eredményesnek bizonyultak.

Egy korábbi LCA (Life-cycle assessment) tanulmány Európára vonatkozó adatait alapul véve, készítettünk pár érdekes számítást. Ha egy család 24 darabos Bumgenius V4 készlettel rendelkezik, amelyet a baba születésétől kezdve használ, akkor minden egyes darabot átlagosan 138-szor használja, mosásonként ez kb. 0,12 USD-os költséget jelent számukra. Egy 24 darabos Flip Stay Dry pelenka készlet esetén ez a költség már csak 0,06 USD pelenkánként. Egy 24 darabos Econobum pelenka készlet esetén pedig már csupán 0,03 USD.

A kiskereskedőknek valóban frusztráló olyan márkanélküli pelenkákkal versenyezni, amik a piacon még megtalálhatóak, azonban fel kell ismerni, hogy a kiskereskedők is ugyanazért a célért dolgoznak, azaz a mosható pelenka piac bővítésén. Szemben azokkal a vásárlókkal, akik a no-name pelenkákat vásárolják meg, és azoktól viszonylag hamar meg is szabadulnak, a márkás termékeket vásárló családok hajlandóak valamivel többet költeni a mosható pelenkákra, ezzel több pénzt spórolnak hosszú távon és a legjobbat szeretnék nyújtani a gyermekeiknek. A textilpelenkák rendkívül erős tisztítási és mosási folyamaton kell hogy keresztül menjenek a használatuk során. A no-name, márka nélküli termékek azonban általában gyenge minőségűek (még akkor is, ha a szép színes, vidám mintáik és kedvező áruk rendkívül vonzóak a vásárlóknak – a szerk.), hamarabb tönkremennek, általában nincs rájuk garancia, nincs háttér vevőszolgálat. Habár az Egyesült Államokban a hivatalos importőröktől megkövetelik az alapanyagok összetételére vonatkozó igazolásokat és az ezzel járó tesztek elvégzését, az ilyen márka nélküli termékeket úgy importálják, hogy általában erőforrás hiányában a gyártók nem végzik el a szükséges teszteket, híján vannak mindenféle hivatalos eredetigazolásnak is. Ez addig nem is bír jelentőséggel, amíg nincs a használat során probléma. Azonban ez rendkívül fontossá válik, mihelyt például egy kisgyereknél latexallergia alakul ki, és kiderül, hogy ezt az adott termék okozta, amely gyártásánál olyan anyagokat használtak, amely az allergiát kiváltotta. Általában a márka nélküli, no-name termékek esetében visszatérítésre sincs lehetőség amennyiben a termék problémásnak bizonyul.

Az elmúlt időszakban tapasztalt vásárlói visszajelzések igazolják az általunk is követett termelési módot. A vásárlók megítélése szerint a családoknak a legfontosabb, hogy a babájuk közérzete rendben legyen, egészségük biztosítva legyen a minőségi termékek által.

Remélem, hogy a fenti információk informatívak, hasznosak és segítségére lesznek abban, hogy vásárlóival megértesse miért jobb a minőségi termékek mellett dönteniük.

Üdvözlettel,

Jenn”

A levél kicsit hosszadalmas, de igyekeztem minél jobban átadni a lényegét, minél pontosabb fordítást adni, hogy a magyar családok is megértsék, miért az ő érdekük is a minőségi termékek választása, még akkor is, ha ez valamivel nagyobb költséggel jár.


A cikk eredetiben a következő linken érhető el:

http://jenniferlabit.com/2011/06/09/why-shouldnt-i-buy-cheap-cloth-diapers/

 

Ha piros a popsi a pelenkában...

Az a baba akinek piros a popsija, vagy pelenka kiütése van, nagyon boldogtalan tud lenni, hiszen egyáltalán nem kellemes jelenség ez számára. Ha a baba így érez, akkor a szülők is aggódnak, jogosan.

Azonban popsi pirosodása elég gyakori jelenség a pelenkás korú babáknál. Ez nemcsak a mosható de az eldobható pelenkák esetében is igaz.

De mit is takar a popsi pirosodása?

Amikor pelenkakiütése van a babának azt egy szülő azonnal észreveszi, már az is aggodalommal tölti el a legtöbb szülőt, ha kicsit pirosabb a popsija a szép tiszta bababőrnél. Igazuk van, nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a tünetet, mert komolyabb fertőzések is kialakulhatnak a kezeletlen érzékeny piros bőrön:

* Gombás fertőzések, mint például szájpenész (a nevével ellentétben nem ritka, hogy a szájpenész a baba fenekén is előjön, mivel a fertőzés az egész emésztési rendszeren keresztül futhat), a candida. A gombás fertőzés gyakoribb azoknál a gyerekeknél, akiknek antibiotikumot kell szedniük, mivel az antibiotikum azokat a hasznos baktériumokat is megöli, amelyek a gombákat kordában tartják. Általában a gombás fertőzés apró piros pöttyökkel indul, és a végén egybefüggő fájó vörös folttá alakul.
* A bőr pirosodása bakteriális eredetű is lehet. Ebben az esetben általában beteg, lázas gyerekeknél okoz a fertőzés gennyes, pattanás szerű foltokat.

A pirosodás elsősorban a hajlatoknál, végbél nyílás környékén, nemi szervek környékén jellemző, de nem ritka, hogy az egész bőrfelület bepirosodik.

A pirosodás egyszerűbb okai

Leggyakoribb esetben a bőr érintkezése a vizelettel és a széklettel okozza a baba popsijának pirosodását. Ezek együttesen a pelenkában heves reakciót válthatnak ki a bőrön. Újszülöttek esetében a gyakoribb vizeletürítés és a folyékony széklet a fő okozó. Sokszor még a legjobb nedvszívó képességgel bíró pelenkák esetében is előfordulhatnak piros foltok az újszülött érzékeny bőrén. Ha a baba túl sokáig marad szennyezett pelenkában, a pelenka kiütés megjelenése sokkal valószínűbb. Sajnos azonban, mivel minden baba más, így az eleve érzékeny bőrű babák esetében a pirosodás akkor is előfordulhat, ha gyakran cserélik a szülei a pelenkáját.

A hasmenés is kritikus tényező a pirosodást tekintve, hiszen ilyenkor a baba bőre nagyobb felületen és nedvesebb széklettel érintkezik, mint normál esetben.

A pelenka kiütést egyéb dolgok is előidézhetik. Például a baba allergiás lehet bizonyos termékekre, amelyek a bőrével érintkeznek: eldobható pelenkák összetevői (az én lányomnál ez volt a probléma oka – a szerk.), a mosható pelenkáknál a mosószer. Komolyabb allergiás betegség a dermatitisz, amely orvosi szakellátást is igényelhet. De első nekifutásra ebben az esetben érdemes más termékekre váltani: másik pelenka, másik mosószer, másik törlőkendő. A legjobb, ha igyekszünk ezt az allergiás bőrbetegséget megelőzni a minél természetesebb, a natúrabb termékek használatával: pl mosható pelenka, a mosás természetes alapú mosószerrel történjen, a popsi tisztítása tiszta vizes textil törlőkendővel.

Gondoljuk végig, hogy a pirosodást megelőzően kapott-e a kisgyermek új ételt. Az újabb ételek bevezetése is okozhat pirosodást.

A pelenka kiütés kezelése:

A pelenkakiütést és bőr pirosodást házilag is lehet kezelni, illetve megelőzni, amíg a bőrbetegség nem ölt komolyabb méreteket. Normális esetben a bőrpír 3-4 nap alatt rendbe jön.

* Tartsd minél szárazabban a baba bőrét, a gyakori pelenka cserével. A pisilés illetve kakilás után mielőbb kapjon tiszta pelenkát. Sajnos ez piros popsi esetében az éjszakára is érvényes. Ha felkel enni, szopizni, akkor is érdemes tiszta pelenkát ráadni, még akkor is ha egyébként ezt nem szoktuk megtenni.

* Minél természetesebb anyaggal tisztítsd a bőrt, lehetőleg egyszerű vizes, nedves textil törlőkendővel, majd töröld szárazra, vagy hagyd magától teljesen megszáradni mielőtt újra pelenkát kap.

* A bőr tisztításakor figyelj arra, hogy nem dörzsöld az érzékeny piros részt, inkább csak tapogasd, öblögesd.

* Minél többször hagyd szabad levegőn, pelenka nélkül a babát. Ha ráfekteted egy takaróra, egy meleg helyiségben, nyugodtan maradhat egy darabig így. Nagyobb, már mozgékonyabb babák esetében szintén leteheted egy melegebb szobába csupasz popsival, vagy nyáridőben akár szabad levegőre is kiviheted (vigyázz nehogy megégjen a bőre az erős napsugárzástól). A levegő gyorsítja a gyógyulást.

* Sokat segíthet ha a mosható pelenkát pelenka külső nélkül használod amikor csak megteheted. Bár a PUL és a gyapjú pelenka külsők légáteresztőek, de ha nem használjuk ezeket, akkor 100%-ban lélegző textil lesz a baba fenekén.

* Vékony réteg popsikrémmel vagy olajjal kend be a popsiját mielőtt bepelenkázod. Kimondottan jótékony hatású a kókuszolaj! Mosható pelenkáknál nagyon fontos hogy ilyen esetekben feltétlenül használj a pelenka védelme érdekében eldobható papír pelenkabetétet, vagy szárazontartó pelenka betéteket. Általában a papírbetét nem fedi tökéletesen a textil pelenkát, és így a krém rákerülhet a mosható pelenkára, amitől az elveszítheti a nedvszívó képességét. Ebben az esetben egy nagyon egyszerű és olcsó megoldást javaslok: Vágj fel megfelelő méretű téglalapokra egy régi pólót, lepedőt, vagy polás anyagot. Így a textilréteg megmarad a baba bőrénél, a krémtől megvéded a pelenkát. A krémes betéteket sajnos ki kell dobni, vagy magas hőfokon alaposan kimosni (esetleg mosogatószerbe, zsíroldóban áztatni).

* Napi maximum egy fürdetés elegendő, a fürdővízbe tehetsz esetleg valamilyen természetes alapú, bio babafürdetőt, olajat.

* Válts olyan pelenkára ami minél több nedvességet bír felszívni, textil pelenkák esetében szárazontartó réteggel ellátott változatot használj (vagy fektess a pelenkába szárazontartó pelenkabetétet. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ilyen esetekben az eldobható pelenka jobb lenne mint a mosható pelenka (személyes tapasztalat, hogy a mosható ebben az esetben nekünk jobb volt – a szerk.).

* Használj picit nagyobb méretű pelenkát, hogy lazábban érintkezzen a bőrével.

* Kerüld a hintőporok alkalmazását. A hintőpor belégzésével nemcsak a tüdőnek árthatunk, de a sebes felületet eltömíti, gátolja a bőr szellőzését, így a gyógyulási folyamat is lassul. Ilyen esetben a kukoricakeményítő sem ideális, mert a gombásodást elősegíti.


Egy egyszerű popsi pirosodás, pelenka kiütés nem tart tovább 3-4 napnál. Amennyiben nem javul a helyzet, érdemes megmutatni gyerekorvosnak.

Anyukák tapasztalták:

* Négy gyerekem van, mindegyiknél előfordult pelenka kiütés. Mindegyiknél ugyanaz a következő módszer vált be: Langyos sima vizes textil kendővel mostam le a popsijukat, majd vékony réteg patikai vazelint kentem rá. (A textilpelenkát védeni kell a vazelintől, így feltétlenül használj valamilyen papír betétet vagy olyan textil betétet, amit nem sajnálsz! - a szerk.)

* Átváltottam mosható pelenkára. Mivel ez sokkal jobban szellőzik, meg is oldotta 1-2 nap alatt a problémát.

* A nagyobbacska babámnak natur (élő flórás) joghurtot adtam enni, minél többször. A joghurt jótékony hatása megszüntette a bőr pirosodást is.

 


Ismét pelenkázunk!

Ezen a nyáron ismét visszatértem aktívan a mosható pelenkát használók népes táborába!

Már a második gyermekemet pelenkázom mosható pelenkába. Sajnos 12 évvel ezelőtt nem is hallottam még a mosható pelenkákról, így az első gyermekem eldobható pelenkában jutott el a szobatisztaságig. Ezt most nem is részletezném, talán egy másik alkalommal... Elég csak annyit az eldobhatóról, hogy igen rögös volt az út, mire szobatiszta lett teljesen! :(

Most akkor vissza az eredeti témához, a moshatózáshoz!

6 évvel ezelőtt, amikor megismerkedtem a mosható pelenkákkal, még alig volt néhány webáruház Magyarországon , akiknél hozzá lehetett jutni a mosható pelusokhoz. Gyakran rendeltünk ezért külföldről is. A prémium pelenka a Popin volt, a többi AIO pelenka nagy "bumszli" fazon, szépnek sem mondható mintázattal :)

Bemutatóterem, vagy bolt sem volt, ahol meg lehetett volna nézni, milyen is a mosható pelenka. Egyedül az egyik nagy babaáruházban lehetett kapni egy kanadai márkát (Kushies) és a BambinoMiot. Tehát lutri volt, hogy milyen is lesz a pelenka amit megrendelünk a netről…

Ma már sokan belefogtak a mosható pelenka forgalmazásba, így széles a kínálat Magyarországon.

Természetesen eltettem a régi bevált pelenkáinkat és most elővettem. Szerencsére alig kell vennem új pelenkát (gondoltam magamban még várandósan)! A már bevált márkák közül veszek  1-2 új darabot, mégis legyen új pelenkája is ennek a gyereknek J!Úgy gondoltam, hogy nem kell ezt a mosható pelenka témát annyira „túllihegni”. Legyen megbízható, csinos és persze azért mutatós a pelenka, de mire ez a nagy pelenkamizéria ami mostanában megy?

Aztán amint megszületett a kisfiam, elkapott a gépszíj.

A közösségi oldalakon, blogokon, mindenütt azt olvastam és láttam, hogy milyen hiper-szuper pelenkák vannak a piacon!

Na ennek tudjon valaki ellenállni!!!!

És akkor elindult a tesztelgetés nálam is… Külföldről nem nagyon akaródzik rendelni, ezért végignéztem az itthoni kínálatot. Szuper, itt is vannak különleges darabok! Nosza rajta, rendelek!!!!

Na és itt meg is akadtam, mert csak előrendelni lehet a csini, mintás, sokak által favorizált pelenkákat! Összevárják, amíg beérkezik annyi igény, hogy megérje behozni… Én ezt képtelen vagyok kivárni! Rendeltem külföldről.

Előrebocsátom, hogy nálam eddig a BumGenus V4 (zsebes) vált be a legjobban az AIO pelenkák közül. Bár utálom a zsebekbe tömködni a betétet, de ha már benne van, akkor minden OK! Csinos, iszonyat sok pisit felszív, könnyű kimosni még az anyatejes kakit is belőle, tartja a színét és már a második gyerek nyüstöli!

Belsőből a nadrágpelenkákat szeretem, abból is a bambuszosokat. A pamut nekem keveset bír, a prefoldot nem szeretem hajtogatni, így a Bambinex és a TotsBots bambusz nadrágpelenkáiból áll a készletünk.

Belsőkkel nem fogok kísérletezni (megtaláltam a két tuti márkát szerintem), csak külsőt és AIO pelenkát fogok kipróbálni. Hiszen azok olyan szépek…

Nézzük sorra az általam kipróbált gyönyörűségeket:

Blueberry One Size Deluxe Nappies (mikroszálas)

Ez az a pelenka, amit már 6 évvel ezelőtt is nagyon szerettem volna kipróbálni, de akkor csak Amerikából lehetett volna rendelni és aranyáron. Most sem adják olcsón, de ha már mosható pelenkával foglalkozom egyébként is, akkor illik kipróbálni ezt is. Ugye?

Nekünk beváltak a mikroszálas belsejű pelenkák. Egyik fiam sem volt válogatós az anyagokat tekintve.

Álomszép ez a pelenka! Szuper minták, élénk színek. Szerelem első látásra! Na már másodikra nem annyira… L

-          A belső szárazontartós anyag össze-vissza nyúlik, amikor próbálom a betéteket betuszakolni a zsebbe.

-          A betétek tetszenek, jó nagyok és vastagok.

-          A derékrészen elöl hiányolom, hogy nincs visszahajtva a pul anyag, tehát ha kifordul picit a pelenka és tele van pisivel, akkor már ki is vezeti a nedvességet.

-          A tépőzárak erősek, remélem ez így is marad.

Blueberry One Size Deluxe Nappies (bambusz)

-          A belső bambuszplüss anyag szintén össze-vissza nyúlik, amikor próbálom a betéteket bedugni a zsebbe.

-          Finom puha belső, amiből könnyen kijött eddig a folt is.

-          A betétek tetszenek, jó nagyok és vastagok.

-          A derékrészen elöl szintén hiányolom, hogy nincs visszahajtva a pul anyag, tehát ha kifordul picit a pelenka és tele van pisivel, akkor ez is kivezeti a nedvességet.

-          Patentos, amit annyira nem szeretek, de nem volt tépőzáras a webshopban, ahonnan rendeltem.

 

TotsBots V4 Easyfit

Ezt a pelenkát már ismertem, évekkel ezelőtt mi is forgalmaztuk. Igaz, akkor még csak pöttyös, csillagos mintás volt. Na most aztán megbolondították ezt a pelust is, hogy nehéz legyen neki ellenállni! Én sem tudtam…

-          bambusz-pamut frottír belső, ami kihajtható, így könnyebben szárad. Belül mikroszálas teddy anyag, ami jó sok pisit felszív!

-          Nem csalódtam, kaptam a jól megszokott TotsBots minőséget.

-          Sok pisit szív, a PUL nem ázik át.

-          A gumírozás, a tépőzár jó minőségű.

Ebben a csomagban ez a három típus volt. 2 hete tesztelem őket. A TotsBots lett a nyerő!

Várom a másik csomagot! Abban is lesz számomra új pelenka…

Folyt. köv.