A textilpelenkák puhasága

Magyarország nagy részén rendkívül kemény a vezetékes víz, ezáltal a textilpelenkák anyaga is durvábbá, keményebbé válik a használatuk során, habár ez a babákat egyáltalán nem zavarja, nem kényelmetlen nekik. Vízlágyító szereket nem szabad használni, mert ezek elsősorban a pelenkák gumírozását támadják meg.

Ecoegg mosótojás használatával a pelenkák puhábbá válnak, nem keményednek meg nagyon, azonban a magyarországi kemény víz ellen nem sok jó módszer létezik.

A szárítógéppel történő szárítás révén a pelenkák visszanyerik eredeti puhaságukat, azonban üzemeltetésük elég sok energiát igényel, és csökkenti a textilpelenkák élettartamát, mivel a szárítógép erőteljesebben „szöszöli” ki a textilt, azaz gyorsabban elkopik az anyag. Megoldás lehet, hogy a pelenkákat max 10 perce helyezzük szárítógépbe, így a textil puhaságát megkapjuk, nem fogyasztunk annyi áramot, és a textil is kímélve van.

Sokat segít továbbá a puhaság megtartásánál, ha a megszáradt pelenkát alaposan átdörzsöljük.

Nem szabad elfelejteni, hogy a „kemény” textilpelenka kizárólag csak a szülőket zavarja, a babát nem. Amint pár perc után elkezd mocorogni a pelenkában, vagy belepisil, a pelenka ismét puha lesz.

(fotó: etsy.com)

Szárítás:

Ruhaszárító kötélen szabad levegőn vagy jól szellőző helységben lógatva – ez a legjobb módszer. A lógatással sajnos elkerülhetetlen, hogy idővel picit megnyúljon a gumi és a textil. Ha valaki nagyon kímélni szeretné és van rá módja, akkor fektetve, jól szellőző helyen szárítható.

A napsugárzás természetes módon fehérít, és fertőtlenít, érdemes kihasználni az előnyét. Direkt hőforrásra (pl kandalló, radiátor, konvektor) a textilpelenkákat nem szabad ráhelyezni, az égésveszély miatt, de előttük a pelenkák vátran száríthatóak.

Szárítógépben a textilpelenkák többsége, közepes hőfokon, szárítható, azonban az erős igénybevétel miatt a textilszálak gyorsabban kopnak, ezáltal a mosható pelenka élettartama lerövidül.

Fontos! Soha ne szárítsuk, teregessük a textilpelenkákat abban a szobában, ahol poratka allergiás személy alszik, mivel a hosszan tartó száradásból származó párás levegő elősegíti a poratkák szaporodását.

(fotó:eliminationcommunication.wordpress.com)