Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

A mosható pelenkák mosása, tisztítása - 4. rész

A folttisztítás trükkjei

Sajnálatos módos a foltok elkerülhetetlen velejárói a mosható pelenkáknak, azonban emiatt nem kell a szülőknek aggódniuk, hiszen több trükk és módszer is létezik a foltok könnyű eltávolítására.

Mindenekelőtt fontos, hogy tisztában legyünk a következő két ténnyel:

 • A folt nem feltétlenül jelent szennyezettséget, csak elszíneződést.
 • A foltos pelenka a foltoktól függetlenül tökéletesen használható marad.

(fotó: clothdiaperguru.blogspot.com)

Napsugárzás

A kimosott pelenkát, amennyiben van rá lehetőség, érdemes direkt napsugárzásban szárítani. A nap természetes folteltávolító és fertőtlenítő hatású. A nap melege a kellemetlen szagokat is elűzi, antibakteriális hatással bír és fakítja a foltokat. Télen sokat segít, ha a napos ablak belső párkányra teregetjük ki a foltos pelenkákat, de a ruhaszárító is felállítható az ablak elé, ahol besüt a téli nap.

Citromlé

A citromlevet a napoztatással párhuzamosan is lehet alkalmazni. A frissen csavart citrom levét tunkoljuk bele a foltos felületbe, vagy egy spray-vel szórjuk rá. Ezután a pelenkát terítsük napfényes helyre, folttal a nap felé fordítva. Ez a módszer nemcsak a nap folttisztító erejét segíti, de nagyon kellemes illatot is ad a textilpelenkának. Többen a citrom levét a mosószer mellé is szokták adagolni (kb ½ dl mosásonként).

Azonnali kezelés

A használt pelenkát mielőbb ki kell öblíteni, és szükség esetén a foltot természetes alapú folttisztítókkal (pl. Marhaepe szappan, ECOEGG öko folttisztító krém) előkezelni. Minél tovább áll a használt pelenka a székletben, annál nehezebb lesz a visszamaradó foltokat eltávolítani.

Székletfogó papír pelenka betétek

A székletfogó papír pelenka betétek felfogják a széklet jó részét, így a szülőknek könnyebb dolga lesz, amikor a pelenkát foltmentesíteni szeretnék.

Amíg a baba pici, az anyatejes kakihoz sűrűbb szövésű papírbetétet (pl. Bambinex papírbetét) érdemes használni. Nagyobb gyerekek esetén bármelyik papírbetét megfelelően funkcionálhat. A szennyezett papírbetét egyszerűen a WC-be dobható, hiszen ezek a betétek komposztálhatóak, WC-be dobhatóak, 100%-ban lebomló anyagból készülnek. A Bambinex papír pelenka betét 2-3 alkalommal mosógépben mosható is (amennyiben széklettel NEM szennyezett), így még gazdaságosabb a használata.

Az eldobható papír pelenkabetétekről egy részletesebb összefoglalót olvashattok a következő linken:

ELFOBHATÓ PELENKA BETÉTEK

Nátrium-perkarbonát azaz Aktív oxigénes fehérítő

A nátrium-perkarbonát egy rendkívül hatékony és környezetbarát folttisztító. Mind a fehér, mind a színes ruhákból kiveszi még a gyümölcsfoltokat is. Leginkább langyos vizes áztatással tudja jól kifejteni a hatását, mivel használata során aktív oxigén szabadul fel, ami gáz jellege miatt hideg környezetben hosszabban képes kifejteni a hatását. Vízben lassan oldódik. Gyors hatás elérése érdekében a nátrium perkarbonátot szórjuk lavórba, öntsünk rá forró vizet, és ebbe tegyük a magas hőfokot is bíró pelenkát (pl. mull pelenka, prefold). Hagyjuk állni 1-2 órát. A forró víz a textilpelenkáknak nem nagyon használ, ezért ezt a módszert csak indokolt esetben alkalmazzuk. Vízzel keveredve oxigénre és mosószódára bomlik le, mindeközben az oxigén molekulák segítségével jól oldja a szerves foltokat, makacs szennyeződést is.

Áztatáshoz is használható (langyos vízzel); mosásnál, pedig 1 evőkanálnyit adjon a mosódió vagy egyéb mosószer mellé.

Vizes pépjét közvetlenül a foltra is teheti. A szer elég erős, szintén csak indokolt esetben javasoljuk ezt a módszert, mert a textilt esetlegesen kiégetheti.

Nagyfokú fertőtlenítő és fehérítő hatású és környezetbarát tulajdonsággal bír. A nátrium-perkarbonát szinte minden folttisztító sónak az egyik alap összetevője. Azonban tiszta formájában nincsenek mellette azok az adalékanyagok, amelyek az ipari tisztítószerek környezetszennyező és allergizáló hatásáért felelősek.

Ecet

Az ecet a halványabb foltok eltávolítására használható. A mosógép öblítő rekeszébe kb ½ dl max 10%-os ecet hozzáadásával segíthetjük a foltok eltűnését.

Klórtartalmú fehérítőszerek

A mosható pelenkák kezelési útmutatójában szinte mindenhol tiltják ezeknek a szereknek a használatát. És ez rendben is van, mindaddig, amíg már mindent kipróbáltunk, és még mindig nem vagyunk elégedettek az eredménnyel.

A következő esetekben (saját felelősségre, mivel a hivatalos leírások ezeket egyértelműen tiltják!) ritkán és nagyon hígított koncentrációban alkalmazhatóak a klórtartalmú fehérítőszerek (pl. Clorox):

 • Nem sikerül az ammóniaszagot semmilyen módszerrel eltávolítani a textilpelenkából.
 • Egy korábbi megbetegedés miatt szükségszerű a tökéletes fertőtlenítés (bár ebben az esetben inkább a pelenkák fertőtlenítésére kifejlesztett természetes alapú fertőtlenítőszereket ajánlom, mint pl Nappy Fresh, Mio Fresh).
 • Túl sokáig (min. 4-5 nap) maradtak a használt mosható pelenkák lezárt vödörben.
 • Semmilyen egyéb természetes folttisztítással nem voltunk elégedettek.

A klórtartalmú fehérítőszereket csak fenntartásokkal szabad alkalmazni:

 • Kb 1 evőkanál fehérítőszer kerüljön a mosógép előmosó rekeszébe.
 • A mosógépet hosszú, 60 fokos programmal futtassuk le.
 • Lehetőség szerint dupla öblítést alkalmazzunk.

Tilos! A klórtartalmú fehérítőszert direktben a mosható pelenkára önteni, túl gyakran és tömény koncentrációban alkalmazni.

Fontos! Csak saját felelősségre használható a módszer, mivel a pelenka gyártók többsége tiltja ezen szerek használatát, így a termékre vonatkozó garancia is elveszik!

A mosható pelenkák mosása, tisztítása - 3. rész

A textilpelenkák puhasága

Magyarország nagy részén rendkívül kemény a vezetékes víz, ezáltal a textilpelenkák anyaga is durvábbá, keményebbé válik a használatuk során, habár ez a babákat egyáltalán nem zavarja, nem kényelmetlen nekik. Vízlágyító szereket nem szabad használni, mert ezek elsősorban a pelenkák gumírozását támadják meg.

Ecoegg mosótojás használatával a pelenkák puhábbá válnak, nem keményednek meg nagyon, azonban a magyarországi kemény víz ellen nem sok jó módszer létezik.

A szárítógéppel történő szárítás révén a pelenkák visszanyerik eredeti puhaságukat, azonban üzemeltetésük elég sok energiát igényel, és csökkenti a textilpelenkák élettartamát, mivel a szárítógép erőteljesebben „szöszöli” ki a textilt, azaz gyorsabban elkopik az anyag. Megoldás lehet, hogy a pelenkákat max 10 perce helyezzük szárítógépbe, így a textil puhaságát megkapjuk, nem fogyasztunk annyi áramot, és a textil is kímélve van.

Sokat segít továbbá a puhaság megtartásánál, ha a megszáradt pelenkát alaposan átdörzsöljük.

Nem szabad elfelejteni, hogy a „kemény” textilpelenka kizárólag csak a szülőket zavarja, a babát nem. Amint pár perc után elkezd mocorogni a pelenkában, vagy belepisil, a pelenka ismét puha lesz.

(fotó: etsy.com)

Szárítás:

Ruhaszárító kötélen szabad levegőn vagy jól szellőző helységben lógatva – ez a legjobb módszer. A lógatással sajnos elkerülhetetlen, hogy idővel picit megnyúljon a gumi és a textil. Ha valaki nagyon kímélni szeretné és van rá módja, akkor fektetve, jól szellőző helyen szárítható.

A napsugárzás természetes módon fehérít, és fertőtlenít, érdemes kihasználni az előnyét. Direkt hőforrásra (pl kandalló, radiátor, konvektor) a textilpelenkákat nem szabad ráhelyezni, az égésveszély miatt, de előttük a pelenkák vátran száríthatóak.

Szárítógépben a textilpelenkák többsége, közepes hőfokon, szárítható, azonban az erős igénybevétel miatt a textilszálak gyorsabban kopnak, ezáltal a mosható pelenka élettartama lerövidül.

Fontos! Soha ne szárítsuk, teregessük a textilpelenkákat abban a szobában, ahol poratka allergiás személy alszik, mivel a hosszan tartó száradásból származó párás levegő elősegíti a poratkák szaporodását.

(fotó:eliminationcommunication.wordpress.com)


A mosható pelenkák mosása, tisztítása - 2. rész

A textil pelenkák mosása

Mivel a baba rendszeresen érintkezik a környezetével, így nincs szükség az állandó fertőtlenítésre, hiszen így is úgy is találkozik a „kosszal”.

A 40 foknál magasabb hőfokon való mosás csak akkor indokolt, amennyiben a baba valamilyen betegségen esett át, és úgy érezzük a magasabb hőfokkal való fertőtlenítés szükségszerű. A magas hőfokon való mosás egyébként nemcsak a textilszálakat roncsolja, de a gumírozás, a tépőzárak és a patentok sem szeretik, így a textilpelenka élettartamát lerövidítjük. Ugyanilyen hatással van a textilpelenkákra a szárítógép használata. Tehát ha nem feltétlenül szükséges, akkor a szárítógépet is kerüljük a pelenkák esetében.

A textilpelenka nyugodtan együtt mosható egyéb fehér vagy világos (illetve a pelenka színének megfelelő) ruhadarabokkal, így a pelenkák mosása még gazdaságosabbá válik. Természetesen a textilpelenkák moshatók külön is, ha a mosógépet megtöltik. Ilyen esetben javasolt a kimondottam textilpelenkák mosására kifejlesztett mosószereket használni (pl. Bambinex Nappy ultra care mosószer – folttisztító adalékkal,  Ökopel folyékony mosószer – magyar gyártmány, MioCare mosópor).

Tökéletes mosószer az ECOEGG mosótojás, amely többnyire a mosószódát és a szódabikarbónát tartalmazó gyöngyök segítségével könnyű, gazdaságos, és természetes mosási megoldást nyújt. A gyártó kifejezetten ajánlja mosható pelenkák mosására, ekcémás vagy érzékeny bőrűek, illetve babák ruhájának mosására is.

A max. 60 fokon való mosás a következő helyzetekben lehet megengedett (azonban ilyenkor is számolnunk kell azzal, hogy ez negatív hatással lehet a pelenka minőségére és élettartamára, ezért érdemes megfontolni, hogy valóban szükséges-e a magasabb hőfokon való mosás):

 • A baba még nem töltötte be a 3 hónapos kort
 • A baba bőre/egészsége megkívánja (pl pelenka kiütés, betegségek, bőr érzékenység, stb.)
 • Ugyanazok a pelenkák párhuzamosan több babánál is használatban vannak egyidejűleg (pl. testvérek esetében)
 • Amennyiben kommunában vagy egyéb társas/ nyílt közösségben élünk.
 • Az Ecoegg mosótojás 60 fok felett nem használható.

40 fokos mosás mellett fertőtlenítőnek a következő trükkök vethetők be:

 • Nátrium-perkarbonát adagolása a mosószer mellé (1 ek / 4-6 kg textil) a mosógép mosószer adagolójába.
 • Textilpelenkák fertőtlenítésére kifejlesztett mosószer adalékok (Nappy fresh, Mio Fresh)
 • Napoztatás, a nap nemcsak fakítja a foltokat, de az UV sugaraknak antibakteriális hatása is van
 • Egyéb természetes fertőtlenítőszerek adagolása a mosószer mellé (pl. ezüst kolloid, teafaolaj, levendulaolaj)
 • Textilöblítő helyett max. 10%-os ecet használata a mosógép öblítőszeres rekeszébe öntve (kb 1/2 dl mosásonként)
 • Alkalmanként a textilpelenka a mikrohullámú sütőbe is betehető (ecet + víz + pár csepp teafaolaj) 2-3 percre közepes teljesítményen. Ezt a módszert kizárólag nedvszívó részek alkalmankénti fertőtlenítésére lehet használni, első fertőtlenítés előtt érdemes a módszert tesztelni a fertőtlenítendő pelenka betétjével. Értelemszerűen a fémet tartalmazó (pl. fém patentos, cipzáras) pelenkákat nem lehet ilyen módon fertőtleníteni. A pelenka külsőket, AIO, illetve a zsebes pelenkákat (PUL réteget tartalmazó pelenkák) nem szabad mikrohullámű sütő segítségével fertőtleníteni.
 • A mosógép rendszeres időközönkénti alapos tisztítása is segít a pelenkák tökéletes tisztításában. Ehhez az ECOEGG DETOX mosógép tisztító tablettákat javasoljuk, amely a mosógép belsőbb részeit is alaposan kitisztítja és fertőtleníti. Ára megfizethető, sokáig használható.

A textilpelenkák mosásánál semmilyen hagyományos textil öblítőszer használata nem megengedett. Minden használati utasításban egyértelműen tiltják az öblítőszerek használatát, mivel az öblítő vékony filmréteget képez a textilen, ezáltal megszünteti a nedvszívó képességet. Továbbá az öblítőszerben megtalálható illatanyagok erősen allergizáló hatásúak lehetnek.

Nem javasolt továbbá a textilpelenkák áztatása (még ecetes vízben sem!!), TILOS a nem természetes és klórtartalmú fehérítők és folttisztító szerek használata, kizárólag mosószódával való mosásuk (a mosószódát érdemes „hígítani” egyéb mosószerrel), nem ajánlott a pelenkák vasalása (a vasaló lelapítja a textil bolyhos szálait, ezáltal csökkenti a nedvszívó képességet, továbbá a magas hőfok károsíthatja bizonyos textilpelenkák anyagát).

A baba bőrének védelme érdekében érdemes öko mosószert használni a pelenkák mosásához, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyéb mosószerek sem tesznek kárt a textilben, amennyiben a tiltott anyagokat elkerüljük.

Érdemes elkerülni a celluláz nevű enzimtartalmú mosószereket, mivel a celluláz enzim lebontja a cellulóz tartalmú textilszálakat (ilyen pl a bambusz, pamut). Ez különösen akkor lehet veszélyes, ha a celluláz enzimtartalmú mosószert magas hőfokon használjuk a pelenkák mosásánál. A celluláz enzim elsősorban a NEM öko mosószerekben, öblítőkben található meg!

Nem szabad elfelejteni, hogy a textilpelenka használatával a baba bőrének legérzékenyebb része napi kontaktusba kerül a tisztítószerekkel, így a nem megfelelő mosás miatt kialakulhat pelenka kiütés az érzékenyebb bőrű babák esetében.


 

Tippek nyaraláskor, utazáshoz, mosható pelenkás babával

Sok szülő úgy érzi, bajban van, amikor pelenkás korú gyerekével utazásra, nyaralásra készül. Komoly fejtörést okoz egy kisgyerekes családban (pláne ha tömegközlekedéssel utaznak), hogy miből mennyit pakoljon az útra és az ott tartózkodásra: ne vigye el az egész gyerekszobát, de minden eshetőségre legyen megoldás a bőröndökben.

Ismerős az érzés, én is átestem ezen az érzésen, nem is egyszer, de az idő rutinossá tett.

Olvassátok sok szeretettel ötleteimet, tanácsaimat, hátha segít nektek is megkönnyíteni a készülődést.

Természetesen szívesen veszek Tőletek is további tippeket, amelyek másoknak segítség lehet a megoldhatatlannak látszó helyzetekben is.

Tervezd meg

Nézz utána, hogy az utazás során (az útvonalon, tranzitban) milyen szolgáltatások, éttermek, benzinkutak, stb. vannak, ahol a pelenkázás könnyedén megoldható. Pl. van-e pelenkázó az útba eső éttermekben – gyorséttermekben szokott lenni, benzinkutaknál – nagyobbaknál szintén nem szokott gondot okozni, azonban a sima pihenők nem feltétlenül vannak pelenkázó helységgel felszerelve, legalábbis nem Magyarországon.

Érdemes annak is utánajárni, hogy a célállomáson, a szálláshelyen van-e mosógép, bérelt háznál nyugodtan kérdezd meg a tulajdonostól, hogy használhatod-e a mosógépet (gyerek/baba barát szállásokon ez megoldott). Sőt érdemes eleve olyan helyet keresni nyaralásra, ahol ez nem probléma.

Próbáld meg végig gondolni, hogy az utazás során hogyan oldanád meg az otthon már jól bevált rutin feladatokat:

Pelenkázás előtt kikészíted magad mellé a pelenkázóra, összekészítve a pelenkát? Ha igen, akkor az utazáshoz már összekészített (papírbetét, stb.) pelenkákat csomagolj.

Pelenkázás során a baba hogy szeret elhelyezkedni? Hátán fekszik? Olyan helyet keress az utazás során, ahogy van pelenkázó helység. Futva pelenkáztok? Olyan helyet keress, ahol van pl. egy kis játszótér, ott futhattok pelenkázás közben is J

A használt pelenkát hogyan szoktad kezelni a pelenkázást követően? Utazás során a használt pelenka kidobandó részét nagy eséllyel wc-be tudod dobni (wc szinte minden megállónál akad). Ezeken a helyeken kézmosó is van, tehát a használt pelenka kiöblíthető. Ne felejts el vinni magaddal valamilyen zacskót (ennél a pelenkázó táskák, zsákok hasznosabbak, mert biztosabban bent tartják a nedvességet és szagokat), abban utazhat veletek tovább a kiöblített használt pelenka. Amint lehetőséged adódik, mindenképpen mosd ki alaposan, akár mosógéppel, akár kézzel, hogy száradás után ismét használható legyen a nyaraláskor.

Ha a szálláshelyen nincs mosógép, akkor kézzel kell kimosni a pelenkákat, erről később még szót ejtek.

Legfontosabbakról ne feledkezz meg

Készíts egy listát a becsomagolandó dolgokról, lehetőleg külön az utazásra és külön a nyaralásra. Az uticsomagnál számold ki, kb. hány db pelenkára lesz szükséged az eddigi tapasztalatok alapján, az út során. Mindig ráhagyással számolj, hiszen jól tudjuk, hogy a babák akkor alkotnak a legnagyobbat és a legtöbbet, ha új pelenka van rajtuk, vagy ha úton vagyunk :)

Jól teszed, ha az útravaló pelenkacsomagba minden szükségeset egy helyre pakolsz, hogy a pihenőknél, megállóknál ne kelljen hosszasan keresgélni egy-egy dolgot. Szükséged lesz az úton törlőkendőre (mivel a pelenkát is mosni fogod, így a törlőkendő is lehet nyugodtan mosható), összekészített papírbetéttel ellátott pelenkákra (a papírbetét ilyenkor még fontosabb, mint egyébként!), pelenkatartó zsákra/táskára, esetleg krém. Jól jön a mosható pelenkázó alátét is, hogy higiénikusan tudd átpelenkázni idegen helyen a babát. A nyaraláshoz fontos szintén a törlőkendő, összekészített pelenkák, mosószer (ha van mosógép, akkor pl. az ecoegg jó választás lehet, hiszen kicsi, könnyű és egyszerű), foltszappan (a tubusosak, flakonosak jobbak nyaraláshoz, mert egyszerűbb kezelni, mint pl. az Ecoegg folttisztító krémje). Érdemes eltenni egy kisebb adag (akár jól záródó nejlon zacskóba kimért pelenka fertőtlenítőt, ami főleg akkor érdekes, ha nincs mosógép és kézzel kell mosnod.

Kérdezz utána, hogy van-e szárításra lehetőség, vagy készülnöd kell ruhaszárító kötéllel, csipesszel. Jó szolgálatot tehet a zokni szárító csipesz (már ha az autóba befér, repülővel nem feltétlenül megoldható, mert elég nagy helyet foglal el).

Nyaraláshoz érdemes könnyen kezelhető pelenkákat csomagolni. Saját tapasztalatom alapján a tetra (mull) pelenkák ideálisak ilyen esetben. Kis helyen elférnek, nem sajnálod, ha a kézi mosásnál foltosak maradnak, gyorsan száradnak, kis helyen elférő pelenka betétekkel egyszerűen turbózhatod.

Sokan a zsebes pelenkákat (vagy AI2 típusokat) preferálják nyaraláskor, mert nem kell hozzá külön pelenka külső, azonnal ráadható formában lehet tárolni, rendkívül gyorsan száradnak és könnyű tisztítani őket.

Csak vidáman

Ne nyaraláskor vagy utazáskor tesztelj új pelenkákat, ne ilyenkor próbálj ki új módszereket. Ragaszkodj a korábban stabilan bevált rendszerekhez. Akár még otthon teszteld azokat a pelenkázási módokat, amiket majd az utazás / nyaralás során szeretnél használni. Még akkor is kerüld az újításokat, ha csini villantós pelenkát szeretnél megmutatni a nagyvilágnak.

Mosható pelenkás babával utazni nem ördöngösség, még csak nem is kell hozzá nagy bátorság, de nem árt felkészülni rá, nemcsak lélekben, de a valóságban is. Meglátod, jó érzéssel fog eltölteni, ha a nyaralás alatt is egészségesen, kényelmesen, olcsón és környezetbarát módón tudod a babádat pelenkázni.

Nem kell hozzá más, csak picit előre tervezni :)