A folttisztítás trükkjei

Sajnálatos módos a foltok elkerülhetetlen velejárói a mosható pelenkáknak, azonban emiatt nem kell a szülőknek aggódniuk, hiszen több trükk és módszer is létezik a foltok könnyű eltávolítására.

Mindenekelőtt fontos, hogy tisztában legyünk a következő két ténnyel:

  • A folt nem feltétlenül jelent szennyezettséget, csak elszíneződést.
  • A foltos pelenka a foltoktól függetlenül tökéletesen használható marad.

(fotó: clothdiaperguru.blogspot.com)

Napsugárzás

A kimosott pelenkát, amennyiben van rá lehetőség, érdemes direkt napsugárzásban szárítani. A nap természetes folteltávolító és fertőtlenítő hatású. A nap melege a kellemetlen szagokat is elűzi, antibakteriális hatással bír és fakítja a foltokat. Télen sokat segít, ha a napos ablak belső párkányra teregetjük ki a foltos pelenkákat, de a ruhaszárító is felállítható az ablak elé, ahol besüt a téli nap.

Citromlé

A citromlevet a napoztatással párhuzamosan is lehet alkalmazni. A frissen csavart citrom levét tunkoljuk bele a foltos felületbe, vagy egy spray-vel szórjuk rá. Ezután a pelenkát terítsük napfényes helyre, folttal a nap felé fordítva. Ez a módszer nemcsak a nap folttisztító erejét segíti, de nagyon kellemes illatot is ad a textilpelenkának. Többen a citrom levét a mosószer mellé is szokták adagolni (kb ½ dl mosásonként).

Azonnali kezelés

A használt pelenkát mielőbb ki kell öblíteni, és szükség esetén a foltot természetes alapú folttisztítókkal (pl. Marhaepe szappan, ECOEGG öko folttisztító krém) előkezelni. Minél tovább áll a használt pelenka a székletben, annál nehezebb lesz a visszamaradó foltokat eltávolítani.

Székletfogó papír pelenka betétek

A székletfogó papír pelenka betétek felfogják a széklet jó részét, így a szülőknek könnyebb dolga lesz, amikor a pelenkát foltmentesíteni szeretnék.

Amíg a baba pici, az anyatejes kakihoz sűrűbb szövésű papírbetétet (pl. Bambinex papírbetét) érdemes használni. Nagyobb gyerekek esetén bármelyik papírbetét megfelelően funkcionálhat. A szennyezett papírbetét egyszerűen a WC-be dobható, hiszen ezek a betétek komposztálhatóak, WC-be dobhatóak, 100%-ban lebomló anyagból készülnek. A Bambinex papír pelenka betét 2-3 alkalommal mosógépben mosható is (amennyiben széklettel NEM szennyezett), így még gazdaságosabb a használata.

Az eldobható papír pelenkabetétekről egy részletesebb összefoglalót olvashattok a következő linken:

ELFOBHATÓ PELENKA BETÉTEK

Nátrium-perkarbonát azaz Aktív oxigénes fehérítő

A nátrium-perkarbonát egy rendkívül hatékony és környezetbarát folttisztító. Mind a fehér, mind a színes ruhákból kiveszi még a gyümölcsfoltokat is. Leginkább langyos vizes áztatással tudja jól kifejteni a hatását, mivel használata során aktív oxigén szabadul fel, ami gáz jellege miatt hideg környezetben hosszabban képes kifejteni a hatását. Vízben lassan oldódik. Gyors hatás elérése érdekében a nátrium perkarbonátot szórjuk lavórba, öntsünk rá forró vizet, és ebbe tegyük a magas hőfokot is bíró pelenkát (pl. mull pelenka, prefold). Hagyjuk állni 1-2 órát. A forró víz a textilpelenkáknak nem nagyon használ, ezért ezt a módszert csak indokolt esetben alkalmazzuk. Vízzel keveredve oxigénre és mosószódára bomlik le, mindeközben az oxigén molekulák segítségével jól oldja a szerves foltokat, makacs szennyeződést is.

Áztatáshoz is használható (langyos vízzel); mosásnál, pedig 1 evőkanálnyit adjon a mosódió vagy egyéb mosószer mellé.

Vizes pépjét közvetlenül a foltra is teheti. A szer elég erős, szintén csak indokolt esetben javasoljuk ezt a módszert, mert a textilt esetlegesen kiégetheti.

Nagyfokú fertőtlenítő és fehérítő hatású és környezetbarát tulajdonsággal bír. A nátrium-perkarbonát szinte minden folttisztító sónak az egyik alap összetevője. Azonban tiszta formájában nincsenek mellette azok az adalékanyagok, amelyek az ipari tisztítószerek környezetszennyező és allergizáló hatásáért felelősek.

Ecet

Az ecet a halványabb foltok eltávolítására használható. A mosógép öblítő rekeszébe kb ½ dl max 10%-os ecet hozzáadásával segíthetjük a foltok eltűnését.

Klórtartalmú fehérítőszerek

A mosható pelenkák kezelési útmutatójában szinte mindenhol tiltják ezeknek a szereknek a használatát. És ez rendben is van, mindaddig, amíg már mindent kipróbáltunk, és még mindig nem vagyunk elégedettek az eredménnyel.

A következő esetekben (saját felelősségre, mivel a hivatalos leírások ezeket egyértelműen tiltják!) ritkán és nagyon hígított koncentrációban alkalmazhatóak a klórtartalmú fehérítőszerek (pl. Clorox):

  • Nem sikerül az ammóniaszagot semmilyen módszerrel eltávolítani a textilpelenkából.
  • Egy korábbi megbetegedés miatt szükségszerű a tökéletes fertőtlenítés (bár ebben az esetben inkább a pelenkák fertőtlenítésére kifejlesztett természetes alapú fertőtlenítőszereket ajánlom, mint pl Nappy Fresh, Mio Fresh).
  • Túl sokáig (min. 4-5 nap) maradtak a használt mosható pelenkák lezárt vödörben.
  • Semmilyen egyéb természetes folttisztítással nem voltunk elégedettek.

A klórtartalmú fehérítőszereket csak fenntartásokkal szabad alkalmazni:

  • Kb 1 evőkanál fehérítőszer kerüljön a mosógép előmosó rekeszébe.
  • A mosógépet hosszú, 60 fokos programmal futtassuk le.
  • Lehetőség szerint dupla öblítést alkalmazzunk.

Tilos! A klórtartalmú fehérítőszert direktben a mosható pelenkára önteni, túl gyakran és tömény koncentrációban alkalmazni.

Fontos! Csak saját felelősségre használható a módszer, mivel a pelenka gyártók többsége tiltja ezen szerek használatát, így a termékre vonatkozó garancia is elveszik!