Sokan kérdezik tőlünk, hogy honan látszik, hogyan lehet eldönteni, hogy a mosható pelenka megfelelő méretű-e a babára, jól van-e beállitva.

Ezt a tapasztalt mosható pelenkázós szülők ráénézésre megállapitják.

De egy kis segitséget szeretnénk azoknak az anyukáknak és apukáknak adni, akik éltükben most pelenkáznak először.

 

Emeld fel a baba lábait, miután ráadtad a pelenkát, és vizsgáld meg, hogyan illeszkedik a combok körül, és a fenekénél. Kényelmesnek látszik? Ha igen, akkor jó a pelenka mérete. Ha lukat, „levegőt” látsz a baba bőre és a pelenka között, akkor még igazítanod kell a beálltásnál. Ilyenkor egyméretes pelenka  esetében (legyen szó pelenka külsőről, vagy All-In-One pelenkáról) próbáld meg kisebbre állítani a pelenkát, akár a patentok segítségével (pl BumGenius OneSize V4, TotsBots EasyFit, Flip pelenka külső), akár visszahajtással (Mamabless pelenka belső). Ha méretezett pelenkánál tapasztalod ugyanezt a lazaságot, akkor egy kisebb méretű pelenkát érdemes kipróbálnod.

Ha a babát felállítod, ellenőrizd le, hogy a pelenka betétje (ha használsz ilyet), vagy a pelenka belső (ha külön külső-belső pelenkát használsz) a baba derekánál és a combjainál sehol nem lóg ki. Amennyiben valamelyik kilóg, akkor a babát lefektetve igazítsd el a ismét pelenkát illetve a betétet.