Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Tippek nyaraláskor, utazáshoz, mosható pelenkás babával

Sok szülő úgy érzi, bajban van, amikor pelenkás korú gyerekével utazásra, nyaralásra készül. Komoly fejtörést okoz egy kisgyerekes családban (pláne ha tömegközlekedéssel utaznak), hogy miből mennyit pakoljon az útra és az ott tartózkodásra: ne vigye el az egész gyerekszobát, de minden eshetőségre legyen megoldás a bőröndökben.

Ismerős az érzés, én is átestem ezen az érzésen, nem is egyszer, de az idő rutinossá tett.

Olvassátok sok szeretettel ötleteimet, tanácsaimat, hátha segít nektek is megkönnyíteni a készülődést.

Természetesen szívesen veszek Tőletek is további tippeket, amelyek másoknak segítség lehet a megoldhatatlannak látszó helyzetekben is.

Tervezd meg

Nézz utána, hogy az utazás során (az útvonalon, tranzitban) milyen szolgáltatások, éttermek, benzinkutak, stb. vannak, ahol a pelenkázás könnyedén megoldható. Pl. van-e pelenkázó az útba eső éttermekben – gyorséttermekben szokott lenni, benzinkutaknál – nagyobbaknál szintén nem szokott gondot okozni, azonban a sima pihenők nem feltétlenül vannak pelenkázó helységgel felszerelve, legalábbis nem Magyarországon.

Érdemes annak is utánajárni, hogy a célállomáson, a szálláshelyen van-e mosógép, bérelt háznál nyugodtan kérdezd meg a tulajdonostól, hogy használhatod-e a mosógépet (gyerek/baba barát szállásokon ez megoldott). Sőt érdemes eleve olyan helyet keresni nyaralásra, ahol ez nem probléma.

Próbáld meg végig gondolni, hogy az utazás során hogyan oldanád meg az otthon már jól bevált rutin feladatokat:

Pelenkázás előtt kikészíted magad mellé a pelenkázóra, összekészítve a pelenkát? Ha igen, akkor az utazáshoz már összekészített (papírbetét, stb.) pelenkákat csomagolj.

Pelenkázás során a baba hogy szeret elhelyezkedni? Hátán fekszik? Olyan helyet keress az utazás során, ahogy van pelenkázó helység. Futva pelenkáztok? Olyan helyet keress, ahol van pl. egy kis játszótér, ott futhattok pelenkázás közben is J

A használt pelenkát hogyan szoktad kezelni a pelenkázást követően? Utazás során a használt pelenka kidobandó részét nagy eséllyel wc-be tudod dobni (wc szinte minden megállónál akad). Ezeken a helyeken kézmosó is van, tehát a használt pelenka kiöblíthető. Ne felejts el vinni magaddal valamilyen zacskót (ennél a pelenkázó táskák, zsákok hasznosabbak, mert biztosabban bent tartják a nedvességet és szagokat), abban utazhat veletek tovább a kiöblített használt pelenka. Amint lehetőséged adódik, mindenképpen mosd ki alaposan, akár mosógéppel, akár kézzel, hogy száradás után ismét használható legyen a nyaraláskor.

Ha a szálláshelyen nincs mosógép, akkor kézzel kell kimosni a pelenkákat, erről később még szót ejtek.

Legfontosabbakról ne feledkezz meg

Készíts egy listát a becsomagolandó dolgokról, lehetőleg külön az utazásra és külön a nyaralásra. Az uticsomagnál számold ki, kb. hány db pelenkára lesz szükséged az eddigi tapasztalatok alapján, az út során. Mindig ráhagyással számolj, hiszen jól tudjuk, hogy a babák akkor alkotnak a legnagyobbat és a legtöbbet, ha új pelenka van rajtuk, vagy ha úton vagyunk :)

Jól teszed, ha az útravaló pelenkacsomagba minden szükségeset egy helyre pakolsz, hogy a pihenőknél, megállóknál ne kelljen hosszasan keresgélni egy-egy dolgot. Szükséged lesz az úton törlőkendőre (mivel a pelenkát is mosni fogod, így a törlőkendő is lehet nyugodtan mosható), összekészített papírbetéttel ellátott pelenkákra (a papírbetét ilyenkor még fontosabb, mint egyébként!), pelenkatartó zsákra/táskára, esetleg krém. Jól jön a mosható pelenkázó alátét is, hogy higiénikusan tudd átpelenkázni idegen helyen a babát. A nyaraláshoz fontos szintén a törlőkendő, összekészített pelenkák, mosószer (ha van mosógép, akkor pl. az ecoegg jó választás lehet, hiszen kicsi, könnyű és egyszerű), foltszappan (a tubusosak, flakonosak jobbak nyaraláshoz, mert egyszerűbb kezelni, mint pl. az Ecoegg folttisztító krémje). Érdemes eltenni egy kisebb adag (akár jól záródó nejlon zacskóba kimért pelenka fertőtlenítőt, ami főleg akkor érdekes, ha nincs mosógép és kézzel kell mosnod.

Kérdezz utána, hogy van-e szárításra lehetőség, vagy készülnöd kell ruhaszárító kötéllel, csipesszel. Jó szolgálatot tehet a zokni szárító csipesz (már ha az autóba befér, repülővel nem feltétlenül megoldható, mert elég nagy helyet foglal el).

Nyaraláshoz érdemes könnyen kezelhető pelenkákat csomagolni. Saját tapasztalatom alapján a tetra (mull) pelenkák ideálisak ilyen esetben. Kis helyen elférnek, nem sajnálod, ha a kézi mosásnál foltosak maradnak, gyorsan száradnak, kis helyen elférő pelenka betétekkel egyszerűen turbózhatod.

Sokan a zsebes pelenkákat (vagy AI2 típusokat) preferálják nyaraláskor, mert nem kell hozzá külön pelenka külső, azonnal ráadható formában lehet tárolni, rendkívül gyorsan száradnak és könnyű tisztítani őket.

Csak vidáman

Ne nyaraláskor vagy utazáskor tesztelj új pelenkákat, ne ilyenkor próbálj ki új módszereket. Ragaszkodj a korábban stabilan bevált rendszerekhez. Akár még otthon teszteld azokat a pelenkázási módokat, amiket majd az utazás / nyaralás során szeretnél használni. Még akkor is kerüld az újításokat, ha csini villantós pelenkát szeretnél megmutatni a nagyvilágnak.

Mosható pelenkás babával utazni nem ördöngösség, még csak nem is kell hozzá nagy bátorság, de nem árt felkészülni rá, nemcsak lélekben, de a valóságban is. Meglátod, jó érzéssel fog eltölteni, ha a nyaralás alatt is egészségesen, kényelmesen, olcsón és környezetbarát módón tudod a babádat pelenkázni.

Nem kell hozzá más, csak picit előre tervezni :)

Útmutató a mosható pelenkák útvesztőjében

Rendszeresen kapunk olyan levelet, amelyekben segítséget kérnek a szülők a mosható pelenkák világában való eligazodáshoz. Ezért arra gondoltam megér egy teljes blog bejegyzést ez a téma is. Ettől függetlenül természetesen szívesen adunk egyénre szabott tanácsokat, megoldásokat is. A telefonos tanácsadád is díjmentes, ha elküldöd az elérhetőségedet, akkor megbeszélt időpontban felhívunk és minden kérdésre igyekszünk választ adni. De ha a környezeted nyomása miatt nincs bátorságod belevágni, akkor szervezz a kisbabás barátnőiddel egy napot, amikor együtt, egymást bátorítva eljöttök a bemutatótermünkbe, ahol mindent meg lehet nézni, tapogatni, sőt akár fel is próbálhatjátok a babátokra.

És akkor lássuk, "mitől döglik a légy..." :)

Amíg évtizedekkel ezelőtt szinte kizárólag csak a „Tetra” néven ismert textilpelenkával (mull pelenka) találkoztak a szülők, amelyet gumibugyival tettek teljessé, ma már sokkal modernebb textilpelenkák sokasága várja a babapopsikat. A választás tényleg nem egyszerű.

Külföldön (konkrétan én Németországban és az USA-ban tudok ilyenről) létezik olyan rendszer, amelynek keretén belül pelenka csomag bérelhető. Hetente hoz a szervezet egy heti adag, tisztított, különféle pelenkát, és hetente elviszik a szennyezetteket. Ez a rendszer nemcsak a pelenkák kipróbálását teszi lehetővé, de azoknak is nagy segítség, akik bizonytalanok, vagy nem tudják megoldani a pelenkák tisztítását házilag (egyébként ez a része szerintem kicsit luxus kategória – a szerk.).

Hasonló pelenka kipróbálási rendszer magán szervezésben már létezik Magyarországon is, a Bmabio is godnolkozik egy ilyenen, de az eddgi tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelenleg működő rendszerek nem tökéletesek (a pelenkát bérelni vágyók, egy lista alapján, egymásnak küldik tovább a jobb esetben szépen tisztított pelenkát a listán szereplő következő jelentkezőnek - a postázás, a pelenkák karbantartásának garantálása bonyolítja a rendszert).

Azért, hogy minél kisebb legyen a pelenka vásárlás kockázata, mi a vegyes induló csomagot szoktuk minden kezdő és bizonytalan szülőnek tanácsolni.

Magyarországon az első kérdés általában a költségekre vonatkozik. A családnak el kell döntenie, a mosható pelenka és az eldobható pelenkákkal kapcsolatos kiadások ismeretében, hogy mekkora az a teljes összeg, amit hajlandó rászánni a mosható pelenkákra. Az eldobható pelenkák és a mosható pelenkák költségvonzatára vonatkozó számításokat itt a blogon megtaláljátok.

Elmondható, hogy szinte bármekkora összeget is szeretnénk rászánni a mosható pelenka készletünkre, mindig az eldobhatóval járó teljes költségek alatt fogunk maradni. Saját tapasztalatomból tudom ezt. A pelenkákat én mániákusan vásároltam, gyűjtő voltam, volt időszak, amikor egy időben 60!  db pelenkája volt a lányomnak, ráadásul akkoriban nagyrészt csak külföldről lehetett beszerezni ezeket a szépségeket. Mára ez a helyzet már megváltozott, nagyon sok márkájú mosható pelenka kapható már Magyarországon, elsősorban webáruházakban, de 1-2 üzlet is árulja már őket.

A magam részéről, ami csak megtetszett, ki akartam próbálni. De még ilyen pelenka használat mellett is, a 20 hónapos pelenkázási időszakot végigszámolva (utólag a férjem kérésére megtettem), közel fél áron tudtam pelenkázni a lányomat, mint ha eldobhatót használtam volna.

Fontos eldönteni továbbá, hogy one size (OS), azaz egyméretes, pelenkákat szeretnének használni, vagy méretezettet. A one-size pelenkával újszülött kortól egészen a szobatisztaság eléréséig végig lehet használni, ezért anyagilag sokkal előnyösebb választás. A méretezett pelenkákat idővel a méretváltások idején cserélni kell, pont, mint az eldobható pelenkák esetében. Méretezett pelenkáknál mi elsősorban a pelenka külsőt szoktuk tanácsolni, abból is csak a baba pici korában, így a pelenka csomag nem lesz olyan nagy a baba popsiján.

A pelenkacsomag - minta

Heti 2-3 alkalmas pelenka mosással, a következő csomagot javaslom (a pelenka csomag tartalma az egyedi igényeknek megfelelően módosítható)

  • 8 db bambusz nadrágpelenka belső (pl. Bambinex bambusz stretch nadrágpelenka) – éjszakára ideális pelenka, mert a bambusz anyagnak köszönhetően rengeteg nedvességet képes felszívni, azonban nagyon lassan szárad. (kb. 32.000.-Ft)
  • 12 db prefold pelenka belső (pl. Bambio biopamut prefold pelenka) – olcsó, természetes anyagú, egyszerű pelenka, amely gyorsan szárad és viszonylag kis csomagot képez a baba fenekén. (kb. 15.000.-Ft)
  • 3 db piskóta pelenka betét (AI2, azaz All in 2 pelenkák betétje, pl. Bambinex Bone Booster pelenka betét). Nagyon egyszerű a kezelése, kapható gyorsan száradó műszálas vagy nagyobb nedvszívású bambusz/pamut anyagból, kis csomag az eredmény, akár kiegészítő betétként is használható, de önálló pelenka belsőként is ideális. (kb. 6.000.-Ft)
  • 4 – 6 db pelenka külső – ebből érdemes 2-3 picit beszerezni az újszülöttnek (pl. Imagine pelenka külső) és 2-3 db igazi one-size pelenka külsőt (pl. Bambinex egyméretes pelenka külső). Ez utóbbira akkor érdemes átváltani, amikor a baba elérte a kb 5-6kg-s méretet. Nagyjából eddig lehet használni a pici külsőket, így zökkenőmentes lesz a méretváltás. (kb. 20.000.-Ft)
  • 1 tekercs eldobható papír pelenka betét (pl. Bambinex papír pelenka betét) – ez a papír WC-be dobható, komposztálható, segít a pelenka tisztántartásában, mert felfogja még az anyatejes széklet jó részét is. Igaz ez fogyó termék, de könnyen pótolható, ha elfogy. (kb.1600.-Ft)

A fenti pelenka csomaggal folyamatosan, éjjel-nappal mosható pelenkába lehet pelenkázni a babát, heti 2-3-szori mosás elegendő a folyamatos tisztántartáshoz, és végig lehet vele pelenkázni a teljes pelenkás időszakot. Ez a csomag összesen kb. 74.600Ft.

Bármelyik eldobható pelenkát is használnánk, a teljes pelenkázási időszakot tekintve, ennél az összegnél jóval többet költenénk a pelenkára.

Egy ilyen pelenka csomaggal többféle pelenkát (típust, anyagot) lehet kipróbálni / használni, a különféle napi szituációknak megfelelően azt a típust és fajtát tudjuk ráadni a babára, amelyik éppen a legideálisabb az adott helyzetben.

Ha további kérdésed van, ne habozz megkeresni bennünket!