Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

A mosható pelenkák mosása, tisztítása - 3. rész

A textilpelenkák puhasága

Magyarország nagy részén rendkívül kemény a vezetékes víz, ezáltal a textilpelenkák anyaga is durvábbá, keményebbé válik a használatuk során, habár ez a babákat egyáltalán nem zavarja, nem kényelmetlen nekik. Vízlágyító szereket nem szabad használni, mert ezek elsősorban a pelenkák gumírozását támadják meg.

Ecoegg mosótojás használatával a pelenkák puhábbá válnak, nem keményednek meg nagyon, azonban a magyarországi kemény víz ellen nem sok jó módszer létezik.

A szárítógéppel történő szárítás révén a pelenkák visszanyerik eredeti puhaságukat, azonban üzemeltetésük elég sok energiát igényel, és csökkenti a textilpelenkák élettartamát, mivel a szárítógép erőteljesebben „szöszöli” ki a textilt, azaz gyorsabban elkopik az anyag. Megoldás lehet, hogy a pelenkákat max 10 perce helyezzük szárítógépbe, így a textil puhaságát megkapjuk, nem fogyasztunk annyi áramot, és a textil is kímélve van.

Sokat segít továbbá a puhaság megtartásánál, ha a megszáradt pelenkát alaposan átdörzsöljük.

Nem szabad elfelejteni, hogy a „kemény” textilpelenka kizárólag csak a szülőket zavarja, a babát nem. Amint pár perc után elkezd mocorogni a pelenkában, vagy belepisil, a pelenka ismét puha lesz.

(fotó: etsy.com)

Szárítás:

Ruhaszárító kötélen szabad levegőn vagy jól szellőző helységben lógatva – ez a legjobb módszer. A lógatással sajnos elkerülhetetlen, hogy idővel picit megnyúljon a gumi és a textil. Ha valaki nagyon kímélni szeretné és van rá módja, akkor fektetve, jól szellőző helyen szárítható.

A napsugárzás természetes módon fehérít, és fertőtlenít, érdemes kihasználni az előnyét. Direkt hőforrásra (pl kandalló, radiátor, konvektor) a textilpelenkákat nem szabad ráhelyezni, az égésveszély miatt, de előttük a pelenkák vátran száríthatóak.

Szárítógépben a textilpelenkák többsége, közepes hőfokon, szárítható, azonban az erős igénybevétel miatt a textilszálak gyorsabban kopnak, ezáltal a mosható pelenka élettartama lerövidül.

Fontos! Soha ne szárítsuk, teregessük a textilpelenkákat abban a szobában, ahol poratka allergiás személy alszik, mivel a hosszan tartó száradásból származó párás levegő elősegíti a poratkák szaporodását.

(fotó:eliminationcommunication.wordpress.com)


A mosható pelenkák mosása, tisztítása - 2. rész

A textil pelenkák mosása

Mivel a baba rendszeresen érintkezik a környezetével, így nincs szükség az állandó fertőtlenítésre, hiszen így is úgy is találkozik a „kosszal”.

A 40 foknál magasabb hőfokon való mosás csak akkor indokolt, amennyiben a baba valamilyen betegségen esett át, és úgy érezzük a magasabb hőfokkal való fertőtlenítés szükségszerű. A magas hőfokon való mosás egyébként nemcsak a textilszálakat roncsolja, de a gumírozás, a tépőzárak és a patentok sem szeretik, így a textilpelenka élettartamát lerövidítjük. Ugyanilyen hatással van a textilpelenkákra a szárítógép használata. Tehát ha nem feltétlenül szükséges, akkor a szárítógépet is kerüljük a pelenkák esetében.

A textilpelenka nyugodtan együtt mosható egyéb fehér vagy világos (illetve a pelenka színének megfelelő) ruhadarabokkal, így a pelenkák mosása még gazdaságosabbá válik. Természetesen a textilpelenkák moshatók külön is, ha a mosógépet megtöltik. Ilyen esetben javasolt a kimondottam textilpelenkák mosására kifejlesztett mosószereket használni (pl. Bambinex Nappy ultra care mosószer – folttisztító adalékkal,  Ökopel folyékony mosószer – magyar gyártmány, MioCare mosópor).

Tökéletes mosószer az ECOEGG mosótojás, amely többnyire a mosószódát és a szódabikarbónát tartalmazó gyöngyök segítségével könnyű, gazdaságos, és természetes mosási megoldást nyújt. A gyártó kifejezetten ajánlja mosható pelenkák mosására, ekcémás vagy érzékeny bőrűek, illetve babák ruhájának mosására is.

A max. 60 fokon való mosás a következő helyzetekben lehet megengedett (azonban ilyenkor is számolnunk kell azzal, hogy ez negatív hatással lehet a pelenka minőségére és élettartamára, ezért érdemes megfontolni, hogy valóban szükséges-e a magasabb hőfokon való mosás):

 • A baba még nem töltötte be a 3 hónapos kort
 • A baba bőre/egészsége megkívánja (pl pelenka kiütés, betegségek, bőr érzékenység, stb.)
 • Ugyanazok a pelenkák párhuzamosan több babánál is használatban vannak egyidejűleg (pl. testvérek esetében)
 • Amennyiben kommunában vagy egyéb társas/ nyílt közösségben élünk.
 • Az Ecoegg mosótojás 60 fok felett nem használható.

40 fokos mosás mellett fertőtlenítőnek a következő trükkök vethetők be:

 • Nátrium-perkarbonát adagolása a mosószer mellé (1 ek / 4-6 kg textil) a mosógép mosószer adagolójába.
 • Textilpelenkák fertőtlenítésére kifejlesztett mosószer adalékok (Nappy fresh, Mio Fresh)
 • Napoztatás, a nap nemcsak fakítja a foltokat, de az UV sugaraknak antibakteriális hatása is van
 • Egyéb természetes fertőtlenítőszerek adagolása a mosószer mellé (pl. ezüst kolloid, teafaolaj, levendulaolaj)
 • Textilöblítő helyett max. 10%-os ecet használata a mosógép öblítőszeres rekeszébe öntve (kb 1/2 dl mosásonként)
 • Alkalmanként a textilpelenka a mikrohullámú sütőbe is betehető (ecet + víz + pár csepp teafaolaj) 2-3 percre közepes teljesítményen. Ezt a módszert kizárólag nedvszívó részek alkalmankénti fertőtlenítésére lehet használni, első fertőtlenítés előtt érdemes a módszert tesztelni a fertőtlenítendő pelenka betétjével. Értelemszerűen a fémet tartalmazó (pl. fém patentos, cipzáras) pelenkákat nem lehet ilyen módon fertőtleníteni. A pelenka külsőket, AIO, illetve a zsebes pelenkákat (PUL réteget tartalmazó pelenkák) nem szabad mikrohullámű sütő segítségével fertőtleníteni.
 • A mosógép rendszeres időközönkénti alapos tisztítása is segít a pelenkák tökéletes tisztításában. Ehhez az ECOEGG DETOX mosógép tisztító tablettákat javasoljuk, amely a mosógép belsőbb részeit is alaposan kitisztítja és fertőtleníti. Ára megfizethető, sokáig használható.

A textilpelenkák mosásánál semmilyen hagyományos textil öblítőszer használata nem megengedett. Minden használati utasításban egyértelműen tiltják az öblítőszerek használatát, mivel az öblítő vékony filmréteget képez a textilen, ezáltal megszünteti a nedvszívó képességet. Továbbá az öblítőszerben megtalálható illatanyagok erősen allergizáló hatásúak lehetnek.

Nem javasolt továbbá a textilpelenkák áztatása (még ecetes vízben sem!!), TILOS a nem természetes és klórtartalmú fehérítők és folttisztító szerek használata, kizárólag mosószódával való mosásuk (a mosószódát érdemes „hígítani” egyéb mosószerrel), nem ajánlott a pelenkák vasalása (a vasaló lelapítja a textil bolyhos szálait, ezáltal csökkenti a nedvszívó képességet, továbbá a magas hőfok károsíthatja bizonyos textilpelenkák anyagát).

A baba bőrének védelme érdekében érdemes öko mosószert használni a pelenkák mosásához, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyéb mosószerek sem tesznek kárt a textilben, amennyiben a tiltott anyagokat elkerüljük.

Érdemes elkerülni a celluláz nevű enzimtartalmú mosószereket, mivel a celluláz enzim lebontja a cellulóz tartalmú textilszálakat (ilyen pl a bambusz, pamut). Ez különösen akkor lehet veszélyes, ha a celluláz enzimtartalmú mosószert magas hőfokon használjuk a pelenkák mosásánál. A celluláz enzim elsősorban a NEM öko mosószerekben, öblítőkben található meg!

Nem szabad elfelejteni, hogy a textilpelenka használatával a baba bőrének legérzékenyebb része napi kontaktusba kerül a tisztítószerekkel, így a nem megfelelő mosás miatt kialakulhat pelenka kiütés az érzékenyebb bőrű babák esetében.


 

A mosható pelenkák mosása, tisztán tartása - 1. rész

Előmosás - fontos ez?

Igen, nagyon fontos a textil pelenkák előmosása az első használat előtt, e nélkül a pelenka nem fogja rendesen felszívni a nedvességet és kifolyik.

Ráadásul a gyártás folyamán a textil olyan anyagokkal, környezettel találkozhat (munkás kezek, gépek, stb.), amivel nem szívesen találkozna egy érzékeny baba bőr.

Minimum 2 (inkább 3-4) alkalommal érdemes az első használat előtt kimosni a pelenkákat, maximum 40 fokon, minimális mosószert használva. Nem szükséges a pelenkákat megszárítani az előmosások között, azonnal újraindíthatjuk a következő mosást velük.

És nem szükséges külön sem mosni a mosható pelenkákat ilyenkor, nyugodtan bele lehet tenni szinte bármilyen egyéb ruha mosáshoz.

A textilpelenkák a maximális nedvszívó képességüket kb. az 5. mosás után érik el, de az éles használatot már hamarabb is el lehet kezdeni. A pelenkák előmosása csak a nedvszívó részeknél szükséges, a pelenka külsők esetében nincs szükség többszöri előmosásra.

És persze senki ne feledkezzen meg arról, hogy a XXI. században a mosás már nem ördöngősség.

Ma:

Régen:

Nagyon-nagyon régen :) :