Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

Gyapjú? A tökéletes pelenka külső!

Segitséget szeretnék kérni. Eddig még nem találtam meg azt a pelenkakülsőt, ami kibirná az éjszakát. Hogy mit használtam eddig? PUL pelenka külsőt. Ja hogy van más megoldás is? A gyapjú? De azt nem lehet mosni, vagy csak nagyon nehezen....

És még folytathatnám ezt a kis párbeszédet, amit oly sokszor hallunk a mosható pelenkával pelenkázó szülőktől.

Sajnos a gyapjú pelenka külsőkről sok téves információ kering a köztudatban. A gyapjú külső úgy tűnik, hogy egy igazán rejtélyes típusa a pelenka külsőknek. Általában kevesen ismerünk olyan szülőket, akik használják ezeket. Ennek ellenére mindenki azt hallja, hogy a gyapjú milyen bámulatos.

Nagyon sok a kérdés, amire a többség nem tudja a választ, vagy nem hiszi el amit hall: hogyan mosod ki a gyapjút? Ez nem túl macerás? Mitől vízhatlan, főképpen ha kötött? Mi az a lanolin? és a kérdések folytatódnak....

Őszintén szólva, nagyon nehezen álltam rá annak idején arra, hogy én is gyapjú pelenka külsőt kezdjek használni. De már az első hetekben kiderült, hogy nem találok olyan PUL pelenka külsőt, ami az én jól alvó kislányomon kibirt volna éjjelente 10-12 órát, kiázás nélkül.

Panna gyapjúfilc pelenka külsőben

Döntöttem, tennem kellett egy próbát a gyapjúval: tényleg igazak a mesék, tényleg olyan tökéletes tud lenni a gyapjú külső? Hát rászántam magam, és beruháztam életem első gyapjú külsőjébe, ami egy Disana tépőzáras gyapjú filc pelenka külső volt.

El sem akartuk hinni, de működött, onnantól kezdve nem volt éjszakai kiázás.

A gyapjú győzött, meggyőzött!


Tehát gyapjút kezdtünk használni és különösen éjjelre szerettük meg azt. És akkor jött a következő kérdés: hogyan tisztítsam, ápoljam, kezeljem? Mert ugye valljuk be, a gyapjú pelenka külsők nem igazán olcsóak, ha eredeti gyártótól vásároljuk (persze merőben más a helyzet ha igazán kreativ anyukának mondhatjuk magunkat, vagy rendelkezünk egy ilyen nagymamával - de erről majd később). És senki sem szeretné hetek alatt tönkretenni, csak azért mert nem vagyunk tisztában a gyapjú kezelésével.

Tapasztalatom szerint egy gyapjú pelenka külső mosása alkalmanként sokkal több időt vesz igénybe, mint egy PUL külső. Összességében viszont a gyapjút nem szükséges minden alkalommal mosni, így mégiscsak kevesebb időt kell ezzel töltenünk, mint a PUL tisztántartásával.

A gyapjút körülbelül havonta egyszer kell csak kimosni. Bizony, egy hónap alatt egyszer. Hacsak a baba kaki nem keni össze. És akkor valószínűleg elgondolkodsz magadban: de a gyapjú pelenka külső is pisis lesz, nem kellene kimosni a pisit??

Nos a lanolinozott gyapjú, mint mondtam, bámulatos anyag. A lanolin sóvá alakítja a pisit, úgyhogy a pisitől büdös reggeli gyapjú külső a nappali száradás alatt teljesen szagtalanná válik. Estére nem marad se kellemetlen szag, se pisis nedvesség.

Beledughatod az orrodat is és szagot nem fogsz érezni, csak a birkák "illatát".


Mikor van a gyapjúnak szüksége mosásra?

  1. Akkor, amikor bizonyos idő elteltével (3-4 hét minimum) a sok só lerakódás miatt idővel elkezd átpárásodni, picit átnedvesedni a gyapjú pelenka külső. de sosem fog még ebben az esetben sem tocsogni a pisitől, mint sok más PUL külső. Ilyenkor maga az anyag is már kicsit merevebbé válik.
  2. Akkor ha "balesetet" szenved, azaz kakis lesz.

Zárszóként ismét saját tapasztalatomat szeretném megosztani. A lányomnál gyapjú fanná váltam. Amit csak anyagilag bírtam, mindenféle gyapjú pelenka külsőt kipróbáltam: ImseVimse, Wolwikkel Amsterdam, Disana, Mambless, Swaddlebees, Baby Beehinds, BabyIdea, Popolini, és még jó pár márka, amire hirtelen nem is emlékszem, plusz saját magam által kötött külsők, bugyik, skirty-k, legsek, stb.


Mindenkit csak biztatni tudok, tegyen egy próbát, megéri. A tisztításról és kezelésről pedig legközelebb mesélek :)

Miből készül a mosható pelenka ?


A textilpelenka, illetve a pelenkakülső készülhet természetes (növényi vagy állati eredetű) és mesterséges, szintetikus anyagból.
1. Természetes anyagok
A legelterjedtebben használt pelenka-alapanyagok a pamut, a bambusz, a kender, illetve a gyapjú.

A pamut alapanyaga a gyapot. A gyapot a trópusi-szubtrópusi vidékeken terem, legnagyobb termelői Kína, India és az USA.
A biopamut (organic cotton) termesztése rendkívül szigorú előírások szerint történik, ezeken a földeken nem szabad vegyszert alkalmazni és nem lehet genetikailag módosított a gyapot. A késztermékek nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagokat. A gyapottermelő területek mindössze 1%-án dolgoznak ilyen módszerrel, így a biopamut és az ebből készült pelenka igen drága.
A pamut bőrbarát, igen jó nedvszívó, száraz súlyának 20-25%-át veheti fel anélkül, hogy nagyon nedvesnek éreznénk. Számos szövetet állítanak elő belőle, a pelenkagyártásban gyakran használják pl. a frottírt, flanellt. A Magyarországon kapható mosható pelenkák túlnyomó többsége pamutból készül.

A bambusz textilipari felhasználása viszonylag újkeletű, az 1990-es években kezdett elterjedni. A bambusz legnagyobb termelője Kína, itt állítják elő a legtöbb bambusztextiliát is. A növény igen ellenálló, gyors növekedésű, a termesztése pedig környezetbarát módon megoldható, így egyre elterjedtebb alapanyag.
A textilgyártáshoz a bambusz szárát használják. A bambuszból készült textilia lágy, selymes tapintású, (ami a mosások során is megmarad), antimikrobiális hatása van. A pamutnál jobb nedszívó, így belőle vékonyabb, jobban testhezálló pelenka készíthetők. Hátránya, hogy viszonylag lassan szárad.

A kender (Cannabis sativa - nem tévesztendő össze az indiai kenderrel (Cannabis indica)!) a világ számos táján és éghajlatán megterem (ellentétben a gyapottal vagy a bambusszal). Nincs nagy vízigénye, kevés kártevője van, így nem igényel növényvédőszereket. A kenderből készült anyagok tartósak, kellemes tapintásúak. Mivel a kenderrost az egyik legerősebb anyag, a belőle való textilgyártáshoz különleges technikákra van szükség. A 100%-os tiszta kenderanyag durva lenne pelenka alapanyagnak, így a pelenákhoz pamuttal kevert kendert használnak.
Antimikrobális hatása gátolja a baktériumok és gombák szaporodását, a pamutnál jobb nedvszívó, gyorsan szárad.

A gyapjú állati eredetű, a birkák lenyírt szőréből készül. A legjobb minőségű gyapjút a merinói juh adja.
A gyapjúszálak a nedvesség, hő-és mechanikai hatásra filcesednek.
Igen jó nedvszívó, saját súlyának 1/3-t képes felvenni anélkül, hogy nedves érzetet keltene, ugyanakkor a nyersgyapjú szerkezetéből adódóan vízlepergető hatású, a kíválóan lélegző, légáteresztő anyag. Belső pelenkának nem használhaó, azonban ideális pelenkakülső, akár gyapjúfonalból kötött, akár gyapjúfilcből készített formában. Hátránya, hogy kezelése több gondosságot és odafigyelést igényel, mint más anyagok.

2. Mesterséges anyagok
A mosható pelenkákhoz, illetve pelenkakülsőkhöz poliésztert, esetenként viszkózt, PVC-t, illetve poliuretán bevonatot (PUL) használnak.

A poliészter (PES) ma már visszaforgatott hulladékból (PET-palack) is előállítható. A vízlepergető, 100%-ban visszaforgatott poliészter filc kiválóan alkalmas pelenkakülsőnek (a képen), míg pamuttal keverve pelenkabelsőnek használható. Nem káros az egészségre, azonban a gyártása nem éppen környezetkímélő - egyik kiindulási anyaga a kőolaj, a gyártás során pedig számos káros, esetenként rákkeltő anyag keletkezik.

A viszkóz fából vagy gyapotból nyert cellulóz alapú szál. Rugalmassága csekély, gyakran keverik más szálakkal, pl. poliészterrel, ezt néha a pelenkabelsők nedvszívó rétegéhez használják. Az utóbbi időben visszaszorulóban van, elsősorban a gyártás erősen környezetszennyező volta miatt.

Újabban jelent meg a piacon a Tencel (liocell) és kapható ebből készült pelenka is! A liocell farost cellulózból készül. A liocell farost alapú anyag (emiatt a forgalmazók előszeretettel mondják a Tencelre, hogy természetes anyag), amelyet szerves oldószeres fonással állítanak elő. Tulajdonságai: a pamutnál erősebb, több nedvességet vesz fel, jól szellőzik, nem bolyhosodik. A bambuszhoz hasonlóan selymes fényű, de annál tartósabb anyag, antibakteriális hatású.

A PVC-t (poli-vinil-klorid) használják pelenkakülsők gyártására, de készülnek belőle gyermekjátékok, illetve más babaápolási termékek is.

A poliurethan igen népszerű a textilgyártásban. Általában valamilyen vízáteresztő, porózus anyag, pl. poliészter vagy pamut felületét vonják be vele (PUL: polyurethane laminate - poliuretán réteg), ami ezáltal vízálló lesz, így kiválóan alkalmas pelenkakülső gyártására. A poliuretán bevonat lehet lélegző, illetve nem lélegző is. A lélegző változat átengedi (bár nem annyira, mint pl. a gyapjú, vagy akár a filc) a párát és a levegőt, azonban hosszabb "terhelés" hatására könnyebben átnedvesedik.

Forrás: http://moshatopelus.blogspot.com