Az a baba akinek piros a popsija, vagy pelenka kiütése van, nagyon boldogtalan tud lenni, hiszen egyáltalán nem kellemes jelenség ez számára. Ha a baba így érez, akkor a szülők is aggódnak, jogosan.

Azonban popsi pirosodása elég gyakori jelenség a pelenkás korú babáknál. Ez nemcsak a mosható de az eldobható pelenkák esetében is igaz.

De mit is takar a popsi pirosodása?

Amikor pelenkakiütése van a babának azt egy szülő azonnal észreveszi, már az is aggodalommal tölti el a legtöbb szülőt, ha kicsit pirosabb a popsija a szép tiszta bababőrnél. Igazuk van, nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a tünetet, mert komolyabb fertőzések is kialakulhatnak a kezeletlen érzékeny piros bőrön:

* Gombás fertőzések, mint például szájpenész (a nevével ellentétben nem ritka, hogy a szájpenész a baba fenekén is előjön, mivel a fertőzés az egész emésztési rendszeren keresztül futhat), a candida. A gombás fertőzés gyakoribb azoknál a gyerekeknél, akiknek antibiotikumot kell szedniük, mivel az antibiotikum azokat a hasznos baktériumokat is megöli, amelyek a gombákat kordában tartják. Általában a gombás fertőzés apró piros pöttyökkel indul, és a végén egybefüggő fájó vörös folttá alakul.
* A bőr pirosodása bakteriális eredetű is lehet. Ebben az esetben általában beteg, lázas gyerekeknél okoz a fertőzés gennyes, pattanás szerű foltokat.

A pirosodás elsősorban a hajlatoknál, végbél nyílás környékén, nemi szervek környékén jellemző, de nem ritka, hogy az egész bőrfelület bepirosodik.

A pirosodás egyszerűbb okai

Leggyakoribb esetben a bőr érintkezése a vizelettel és a széklettel okozza a baba popsijának pirosodását. Ezek együttesen a pelenkában heves reakciót válthatnak ki a bőrön. Újszülöttek esetében a gyakoribb vizeletürítés és a folyékony széklet a fő okozó. Sokszor még a legjobb nedvszívó képességgel bíró pelenkák esetében is előfordulhatnak piros foltok az újszülött érzékeny bőrén. Ha a baba túl sokáig marad szennyezett pelenkában, a pelenka kiütés megjelenése sokkal valószínűbb. Sajnos azonban, mivel minden baba más, így az eleve érzékeny bőrű babák esetében a pirosodás akkor is előfordulhat, ha gyakran cserélik a szülei a pelenkáját.

A hasmenés is kritikus tényező a pirosodást tekintve, hiszen ilyenkor a baba bőre nagyobb felületen és nedvesebb széklettel érintkezik, mint normál esetben.

A pelenka kiütést egyéb dolgok is előidézhetik. Például a baba allergiás lehet bizonyos termékekre, amelyek a bőrével érintkeznek: eldobható pelenkák összetevői (az én lányomnál ez volt a probléma oka – a szerk.), a mosható pelenkáknál a mosószer. Komolyabb allergiás betegség a dermatitisz, amely orvosi szakellátást is igényelhet. De első nekifutásra ebben az esetben érdemes más termékekre váltani: másik pelenka, másik mosószer, másik törlőkendő. A legjobb, ha igyekszünk ezt az allergiás bőrbetegséget megelőzni a minél természetesebb, a natúrabb termékek használatával: pl mosható pelenka, a mosás természetes alapú mosószerrel történjen, a popsi tisztítása tiszta vizes textil törlőkendővel.

Gondoljuk végig, hogy a pirosodást megelőzően kapott-e a kisgyermek új ételt. Az újabb ételek bevezetése is okozhat pirosodást.

A pelenka kiütés kezelése:

A pelenkakiütést és bőr pirosodást házilag is lehet kezelni, illetve megelőzni, amíg a bőrbetegség nem ölt komolyabb méreteket. Normális esetben a bőrpír 3-4 nap alatt rendbe jön.

* Tartsd minél szárazabban a baba bőrét, a gyakori pelenka cserével. A pisilés illetve kakilás után mielőbb kapjon tiszta pelenkát. Sajnos ez piros popsi esetében az éjszakára is érvényes. Ha felkel enni, szopizni, akkor is érdemes tiszta pelenkát ráadni, még akkor is ha egyébként ezt nem szoktuk megtenni.

* Minél természetesebb anyaggal tisztítsd a bőrt, lehetőleg egyszerű vizes, nedves textil törlőkendővel, majd töröld szárazra, vagy hagyd magától teljesen megszáradni mielőtt újra pelenkát kap.

* A bőr tisztításakor figyelj arra, hogy nem dörzsöld az érzékeny piros részt, inkább csak tapogasd, öblögesd.

* Minél többször hagyd szabad levegőn, pelenka nélkül a babát. Ha ráfekteted egy takaróra, egy meleg helyiségben, nyugodtan maradhat egy darabig így. Nagyobb, már mozgékonyabb babák esetében szintén leteheted egy melegebb szobába csupasz popsival, vagy nyáridőben akár szabad levegőre is kiviheted (vigyázz nehogy megégjen a bőre az erős napsugárzástól). A levegő gyorsítja a gyógyulást.

* Sokat segíthet ha a mosható pelenkát pelenka külső nélkül használod amikor csak megteheted. Bár a PUL és a gyapjú pelenka külsők légáteresztőek, de ha nem használjuk ezeket, akkor 100%-ban lélegző textil lesz a baba fenekén.

* Vékony réteg popsikrémmel vagy olajjal kend be a popsiját mielőtt bepelenkázod. Kimondottan jótékony hatású a kókuszolaj! Mosható pelenkáknál nagyon fontos hogy ilyen esetekben feltétlenül használj a pelenka védelme érdekében eldobható papír pelenkabetétet, vagy szárazontartó pelenka betéteket. Általában a papírbetét nem fedi tökéletesen a textil pelenkát, és így a krém rákerülhet a mosható pelenkára, amitől az elveszítheti a nedvszívó képességét. Ebben az esetben egy nagyon egyszerű és olcsó megoldást javaslok: Vágj fel megfelelő méretű téglalapokra egy régi pólót, lepedőt, vagy polás anyagot. Így a textilréteg megmarad a baba bőrénél, a krémtől megvéded a pelenkát. A krémes betéteket sajnos ki kell dobni, vagy magas hőfokon alaposan kimosni (esetleg mosogatószerbe, zsíroldóban áztatni).

* Napi maximum egy fürdetés elegendő, a fürdővízbe tehetsz esetleg valamilyen természetes alapú, bio babafürdetőt, olajat.

* Válts olyan pelenkára ami minél több nedvességet bír felszívni, textil pelenkák esetében szárazontartó réteggel ellátott változatot használj (vagy fektess a pelenkába szárazontartó pelenkabetétet. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ilyen esetekben az eldobható pelenka jobb lenne mint a mosható pelenka (személyes tapasztalat, hogy a mosható ebben az esetben nekünk jobb volt – a szerk.).

* Használj picit nagyobb méretű pelenkát, hogy lazábban érintkezzen a bőrével.

* Kerüld a hintőporok alkalmazását. A hintőpor belégzésével nemcsak a tüdőnek árthatunk, de a sebes felületet eltömíti, gátolja a bőr szellőzését, így a gyógyulási folyamat is lassul. Ilyen esetben a kukoricakeményítő sem ideális, mert a gombásodást elősegíti.


Egy egyszerű popsi pirosodás, pelenka kiütés nem tart tovább 3-4 napnál. Amennyiben nem javul a helyzet, érdemes megmutatni gyerekorvosnak.

Anyukák tapasztalták:

* Négy gyerekem van, mindegyiknél előfordult pelenka kiütés. Mindegyiknél ugyanaz a következő módszer vált be: Langyos sima vizes textil kendővel mostam le a popsijukat, majd vékony réteg patikai vazelint kentem rá. (A textilpelenkát védeni kell a vazelintől, így feltétlenül használj valamilyen papír betétet vagy olyan textil betétet, amit nem sajnálsz! - a szerk.)

* Átváltottam mosható pelenkára. Mivel ez sokkal jobban szellőzik, meg is oldotta 1-2 nap alatt a problémát.

* A nagyobbacska babámnak natur (élő flórás) joghurtot adtam enni, minél többször. A joghurt jótékony hatása megszüntette a bőr pirosodást is.