Bambio

Az egyszerű és olcsó pelenkázás titkát a Bambio webáruházban mindenki megismerheti. A modern mosható pelenkák környezet-, és pénztárca kímélő megoldást nyújtanak a pelenkás korú babák szüleinek.

Címkefelhő
Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás

A mosható pelenka illeszkedése

Sokan kérdezik tőlünk, hogy honnan látszik, hogyan lehet eldönteni, hogy a mosható pelenka megfelelő méretű-e a babára, jól van-e beállitva. Gondot okoz-e ha a pelenka nyomot hagy a baba bőrén?

A pelenka méretének megfelelőségéről a következő egyszerű módszerrel lehet megbizonyosodni:

Emeld fel a baba lábait, miután ráadtad a pelenkát, és vizsgáld meg, hogyan illeszkedik a combok körül, és a fenekénél. Kényelmesnek látszik? Ha igen, akkor jó a pelenka mérete. Ha lukat, „levegőt” látsz a baba bőre és a pelenka között, akkor még igazítanod kell a beállításnál.


Ilyenkor egyméretes pelenka  esetében (legyen szó pelenka külsőről, vagy All-In-One pelenkáról) próbáld meg kisebbre állítani a pelenkát, akár a patentok segítségével (pl. BumGenius OneSize V4, Bambinex pelenka külső), akár oly módon, hogy a csípőnél a pelenka külső hasi felét meghúzod.

Ha méretezett pelenkánál tapasztalod ugyanezt a lazaságot, akkor egy kisebb méretű pelenkát érdemes kipróbálnod.

Ha a babát felállítod (vagy pici babánál hasra fordítod), ellenőrizd le, hogy a pelenka betétje (ha használsz ilyet), vagy a pelenka belső (ha külön külső-belső pelenkát használsz) a baba derekánál és a combjainál sehol nem lóg ki. Amennyiben valamelyik kilóg, akkor a babát lefektetve igazítsd el a ismét pelenkát illetve a betétet.

A pelenka megfelelő méretét úgy is le lehet ellenőrizni, hogy 1 max 2 ujjadat beledugod a derekánál és a combjánál a pelenkába. Kell, hogy kicsit szorítson, és ha kiveszed az ujjadat, akkor rögtön vissza kell, hogy igazodjon a baba bőréhez a textil.

Ha pár óra használat után nyomot hagy a pelenka a baba bőrén, akkor sem szabad kétségbe eseni. Meg kell vizsgálni a nyomot: milyen? Piros, tartósan, akár órákig meglátszik a nyoma?

Ezen az első képen látszik, hogy a pelenka a combnál nyomot hagyott a baba bőrén, de ez a nyom nagyon gyorsan elmúlik, nem is igen kell vele foglalkozni. A második képen látható, hogy áll tökéletesen a babán egy mosható pelenka.

Gondoljatok bele: egy zokni is meg szokta "szorítani" a lábunkat, mégsincs általában gond vele. Ugyanez van a pelenkáknál is. Ha a nyom piros és tartósan megmarad a bőrön, akkor valószínűleg szorosra állítottad a pelenkát. De ha csak nyomot hagy, esetleg enyhe pírral, ami viszonylag gyorsan elmúlik, akkor a pelenka jól lett ráigazítva a babára.

Ezen az utolsó képen a pelenka már komolyabban megszorította a baba combját. ez a csík az anyuka elmondása szerint még egy teljes nappal később is megmaradt.

A foltnak 2 oka lehet:

- tényleg túl szoros volt a PUL pelenka külső, mindenképpen kicsit lazítani kell ilyen esetben a pelenka ráadásnál. Amennyiben nem lehet tovább lazítani, akkor maga a pelenka lett kicsi a babára.

- nem csak egyszerűen szoros volt a pelenka külső, de elképzelhető hogy a baba bőre érzékenységet mutat a PUL anyaggal szemben. Ilyen sajnos előfordulhat, bár az elmúlt 6 év alatt talán ha 1-2 ilyen esettel találkoztam. Ebben az esetben gyapjú pelenka külsőt érdemes kipróbálni.


Remélem sokaknak tudtam segíteni.

Természetesen szívesen vesszük a további ötleteket, prezentáló fotókat, saját eset leírásokat.


Honnan tudhatod, hogy a textilpelenka tökéletesen illeszkedik a babádra?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy honan látszik, hogyan lehet eldönteni, hogy a mosható pelenka megfelelő méretű-e a babára, jól van-e beállitva.

Ezt a tapasztalt mosható pelenkázós szülők ráénézésre megállapitják.

De egy kis segitséget szeretnénk azoknak az anyukáknak és apukáknak adni, akik éltükben most pelenkáznak először.

 

Emeld fel a baba lábait, miután ráadtad a pelenkát, és vizsgáld meg, hogyan illeszkedik a combok körül, és a fenekénél. Kényelmesnek látszik? Ha igen, akkor jó a pelenka mérete. Ha lukat, „levegőt” látsz a baba bőre és a pelenka között, akkor még igazítanod kell a beálltásnál. Ilyenkor egyméretes pelenka  esetében (legyen szó pelenka külsőről, vagy All-In-One pelenkáról) próbáld meg kisebbre állítani a pelenkát, akár a patentok segítségével (pl BumGenius OneSize V4, TotsBots EasyFit, Flip pelenka külső), akár visszahajtással (Mamabless pelenka belső). Ha méretezett pelenkánál tapasztalod ugyanezt a lazaságot, akkor egy kisebb méretű pelenkát érdemes kipróbálnod.

Ha a babát felállítod, ellenőrizd le, hogy a pelenka betétje (ha használsz ilyet), vagy a pelenka belső (ha külön külső-belső pelenkát használsz) a baba derekánál és a combjainál sehol nem lóg ki. Amennyiben valamelyik kilóg, akkor a babát lefektetve igazítsd el a ismét pelenkát illetve a betétet.